
Πέρα από τα ινδικά φαγητά, το ψωμί αυτό ταιριάζει υπέροχα και με πολλά παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και ιδιαίτερα τα λαδερά. Η συνταγή για να τα κάνουμε στο σπίτι είναι πολύ εύκολη. Με λίγα απλά υλικά και κάποιες βασικές τεχνικές, μπορούμε να απολαύσουμε ζεστό, φρέσκο naan (νάαν) στο σπίτι, με την οικογένεια και τους φίλους και να ταξιδέψουμε γευστικά στη μαγική Ινδία.
Παραδοσιακά τα naan ψήνονται σε ειδικούς φούρνους και τα κολλάνε στα τοιχώματά του. Στο σπίτι μπορούμε να τα ψήσουμε σε τηγάνι κατά προτίμηση μαντεμένιο ή εναλλακτικά στο φούρνο.
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μαγιά ξερή
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 120 ml νερό ζεστό (όχι βραστό!)
- 30 γρ. γιαούρτι
- 30 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο + λίγο ακόμη για το άλειμμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Προετοιμασία ζύμης
- Για το ινδικό ψωμί naan ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σχηματίζουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το ζεστό νερό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο ή το λιωμένο βούτυρο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Αν δούμε ότι κολλάει προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, μαλακή και ελαστική χωρίς να κολλάει.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μια νωπή, καθαρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 - 1½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε από πάνω ελαφρά για να βγάλουμε τον πολύ αέρα και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια (ή παραπάνω αν τα θέλουμε πιο μικρά).
- Σχηματίζουμε με το πρώτο ζυμάρι μια μπάλα και στη συνέχεια πιέζουμε με τα χέρια ή ανοίγουμε με πλάστη σε σχήμα οβάλ και πάχος περίπου 0.6 εκ. Σκεπάζουμε το naan με νωπή πετσέτα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Ψήσιμο στο τηγάνι
- Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί βάζουμε προσεκτικά το πρώτο naan και ψήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες. Γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ψήνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Για ψήσιμο στο φούρνο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 2 λαμαρίνες. Καλό είναι να μη στριμώξουμε πολλά ταψιά στο φούρνο για να ψηθούν σωστά. Τοποθετούμε τα naan στα ταψιά και τα βάζουμε στο φούρνο σε απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για περίπου 5-7 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Τα έτοιμα ζεστά naan παραδοσιακά τα αλείφουν με λιωμένο ghee, βούτυρο ή ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τα naan ζεστά.
- Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά στη ζύμη για επιπλέον γεύση, όπως: ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα (όπως κόλιανδρο, δυόσμο ή μαϊντανό), μπαχαρικά όπως μπούκοβο, κίμινο ή κάποιο καπνιστό αλάτι, σπόρους άσπρου ή μαύρου σουσαμιού, παπαρουνόσπορο κ.α.
- Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να ζυμώσουμε τα naan και στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.
- Για να συντηρήσουμε τα ψωμάκια, τα αποθηκεύουμε κλεισμένα αεροστεγώς σε δοχείο. Συντηρούμε για 1 ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου ή για 5-6 ημέρες στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα ζεσταίνουμε σε τηγάνι.