Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις + μισό ολικής άλεσης)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 25 γρ. νωπή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 ml περίπου νερό χλιαρό 
  • ελιές θρούμπες ολόκληρες, χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ελιόψωμο με δενδρολίβανο διαλύουμε σε μεγάλο μπολ με τα χέρια τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό.
  3. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλα.
  4. Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. 
  5. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέτουμε τις ελιές, τη ρίγανη και την ξαναπλάθουμε.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά.
  7. Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Ψήνουμε το ελιόψωμο στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου. 

Με την ίδια συνταγή φτιάχνεται και το τυρόψωμο, απλώς αντικαθιστούμε τις ελιές με 500 γρ. φέτα. Επίσης, μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δύο, φτιάχνοντας ελιοτυρόψωμο.