Με αφράτη ψίχα και ξεροψημένη κόρα, αυτό το ψωμί είναι ιδανικό για να ψηθεί στην τοστιέρα ή και να καταναλωθεί και ως έχει, γεμιστό με όποια υλικά θέλει ο καθένας.

Ψωμί για τοστ

Ψωμί για τοστ

Για να γίνει αφράτο, δεν θα χρειαστεί πολύ ζύμωμα, αλλά πρέπει απαραιτήτως να του δώσεις χρόνο να φουσκώσει δύο φορές. Στη συνέχεια, αφού το ψήσεις, θα το αφήσεις να κρυώσει καλά και μόνο τότε θα το κόψεις σε λεπτές φέτες, με ένα καλό μαχαίρι ψωμιού.

Ψωμί για τοστ

Ψωμί για τοστ

Το συγκεκριμένο ψωμί συντηρείται στο ψυγείο καλά τυλιγμένο με μεμβράνη για 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη για έως 2 μήνες.

Υλικά

για μία μακρόστενη φόρμα διαστ. 29x10 εκ.

  • 360 ml νερό χλιαρό
  • 90 ml γάλα χλιαρό
  • 3 ½ κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ¼ κ.γ. αλάτι
  • 600 – 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. βούτυρο  λιωμένο για επάλειψη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε το ψωμί για σάντουιτς και τοστ ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό και το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει η επιφάνεια του μείγματος.
  3. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ 1 φλ. από το αλεύρι, μαζί με το αλάτι και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα υγρά με την ενεργοποιημένη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν χρειαστεί σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και με μία ξύλινη κουτάλα ξεκολλάμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ.
  5. Όταν το ζυμάρι μαζευτεί στο γάντζο, δημιουργώντας μία μπάλα και έχει ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα, η ζύμη είναι έτοιμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Στο τέλος πρέπει να έχουμε μία μαλακή και πολύ ελαστική ζύμη.

Ζυμώνουμε το ψωμί

  1. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε για 2 λεπτά με τα χέρια, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Δημιουργούμε μία μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο, μεγάλο, γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1-2 ώρες, σε ζεστό μέρος.
  2. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί, πιέζουμε με τις γροθιές μας να φύγει ο αέρας. Τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 1 λεπτό.
    Ανοίγουμε με τον πλάστη - χωρίς να τον πιέζουμε πάνω στη ζύμη - σε παραλληλόγραμμο διαστάσεων 25x35 εκ. περίπου.
  3. Ρολάρουμε τη ζύμη από τη μικρότερη πλευρά (των 25 εκ.) και τοποθετούμε σε μία μακρόστενη λαδωμένη φόρμα για κέικ, διαστάσεων 29x10 εκ. (περίπου).
    Σκεπάζουμε ξανά με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Ψήνουμε στο φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στον αέρα.
  2. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε χαμηλή θέση στο φούρνο, για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει το ψωμί ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Αν ο φούρνος είναι δυνατός και το ψωμί πάρει χρώμα νωρίτερα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  3. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες το ψωμί αφού κρυώσει εντελώς.