Υλικά

για 4 ψωμάκια

  • 250 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή (ή 15 γρ. νωπή)
  • 120 ml γάλα χλιαρό
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 40 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)
  • 2 κ.σ. σουσάμι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα ψωμάκια μπριος για μπέργκερ ανακατεύουμε σε μπολ το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί ή μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται η ζύμη.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ζύμωμα (με το χέρι για περίπου 10 λεπτά ή στο μίξερ για 5 λεπτά) μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  6. Αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν, για 45 λεπτά με 1 ώρα.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Αλείφουμε απαλά τα ψωμάκια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  9. Ψήνουμε στον φούρνο για 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα κόψουμε.
  • Αν θέλουμε πιο γλυκά μπριος, μπορούμε να διπλασιάσουμε τη ζάχαρη (ιδανικά για γλυκά σάντουιτς).
  • Διατηρούνται για 2-3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο ή μπαίνουν στην κατάψυξη για έως 1 μήνα.