Υλικά
για 1 καρβέλι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 300 ml νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα
- 50 γρ. κολοκυθόσποροι
- 50 γρ. ηλιόσποροι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το ψωμί με κράνμπερις, κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και λεία.
- Ενσωματώνουμε τα κράνμπερις, τους κολοκυθόσπορους και τους ηλιόσπορους και ζυμώνουμε ελαφρά, ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, δίνουμε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.
- Χαράζουμε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι, πασπαλίζουμε με λίγους επιπλέον σπόρους και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ακούγεται «κούφιο» όταν το χτυπήσουμε από κάτω.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε.
- Ταιριάζει εξαιρετικά με τυριά ή και με λίγο βούτυρο και μέλι.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κράνμπερις με αποξηραμένα βερίκοκα ή σύκα, ψιλοκομμένα, για πιο μεσογειακή γεύση.