Υλικά

για 1 καρβέλι

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα
  • 50 γρ. κολοκυθόσποροι
  • 50 γρ. ηλιόσποροι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ψωμί με κράνμπερις, κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και λεία.
  3. Ενσωματώνουμε τα κράνμπερις, τους κολοκυθόσπορους και τους ηλιόσπορους και ζυμώνουμε ελαφρά, ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, δίνουμε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.
  7. Χαράζουμε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι, πασπαλίζουμε με λίγους επιπλέον σπόρους και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ακούγεται «κούφιο» όταν το χτυπήσουμε από κάτω.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε.
  • Ταιριάζει εξαιρετικά με τυριά ή και με λίγο βούτυρο και μέλι.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κράνμπερις με αποξηραμένα βερίκοκα ή σύκα, ψιλοκομμένα, για πιο μεσογειακή γεύση.