Υλικά

για 1 καρβέλι

  • 300 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 200 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 370 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ψωμί χωρίς ζύμωμα με κουρκουμά ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνειά της.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τον κουρκουμά και τον παπαρουνόσπορο. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το βαλσαμικό, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Πρέπει να αναμειχθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Η ζύμη θα είναι ρευστή, περίπου σαν το χυλό του κέικ.
  3. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 ώρες - αν μπορούμε την αφήνουμε και για 24 ώρες.
  4. Μετά από 15 ώρες η ζύμη έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο πάνω μέρος της και στα χέρια μας και τη διπλώνουμε τραβώντας τη δύο-τρεις φορές.
  5. Την ξαναβάζουμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C με αέρα και τοποθετούμε μέσα στον φούρνο τη γάστρα με το καπάκι της.
  7. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη ζεστή γάστρα και τοποθετούμε προσεκτικά μέσα τη ζύμη. Κάνουμε μερικές χαρακιές με ένα μαχαίρι, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
  8. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει η κόρα του ψωμιού χρυσαφένιο χρώμα.