Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. μέλι
- 400 ml ξινόγαλα
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (προαιρετικά, για πιο τραγανή κρούστα)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. μιξ από κολοκυθόσπορους και κράνμπερις
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το ψωμί σόδας (soda bread) με κολοκυθόσπορους και κράνμπερις προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί.
- Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τους κολοκυθόσπορους, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε καλά.
- Κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε το ξινόγαλα και το μέλι.
- Με ξύλινη κουτάλα ή τα χέρια, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό, λίγο υγρό μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβέλι.
- Το τοποθετούμε στο ταψί και με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε έναν σταυρό στην κορυφή του ψωμιού, για να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε προαιρετικά με το βούτυρο.
- Ψήνουμε το ψωμί στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να ακούγεται κούφιος ήχος όταν χτυπάμε τον πάτο του ψωμιού.
- Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει ελαφρώς σε σχάρα πριν το κόψουμε.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μιξ ξηρών καρπών - αποξηραμένων φρούτων με 50 γρ. τριμμένο τυρί.
- Αν δεν έχουμε ξινόγαλα, μπορούμε να ανακατέψουμε 400 ml γάλα με 1 κ.σ. ξύδι ή χυμό λεμονιού, να το αφήσουμε στην άκρη για 10 λεπτά και στη συνέχεια να το προσθέσουμε στο μείγμα.