Υλικά
- 1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας
- 2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το άνοιγμα της ζύμης
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 110 γρ. βούτυρο ανάλατο, πολύ κρύο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κ.σ. μαυροκούκι
- 1 φλ. ξυνόγαλο + επιπλέον για το άλειμμα
- 1 αυγό μέτριο
- ½ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ψωμάκια με παρμεζάνα, μαυροκούκι και σπόρους μουστάρδας βάζουμε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα μικρό τηγάνι και τους ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους σπάμε ελαφρά σε γουδί.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που θυμίζει χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το μαυροκούκι και τους θρυμματισμένους σπόρους μουστάρδας και ανακατεύουμε.
- Σε μικρό μπολ χτυπάμε το ξινόγαλο με το αυγό, τα προσθέτουμε στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας, αναποδογυρίζουμε εκεί τη ζύμη και της δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
- Κόβουμε στη μέση κατά μήκος και βάζουμε το ένα ημικύκλιο πάνω στο άλλο. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, απλώνουμε ξανά και δίνουμε στρογγυλό σχήμα στη ζύμη, πάχους 2-3 δαχτύλων. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στρώσεις, ώστε να φουσκώσει ωραία η ζύμη μας.
- Την κόβουμε σε 6 τριγωνικά, μεγάλα κομμάτια και τη μεταφέρουμε σε ταψί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να κρυώσει πάλι το βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε δύο μεσαία ή ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλείφουμε με ξυνόγαλο και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν τα ψωμάκια.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στα ψωμάκια μας αποξηραμένα φρούτα, όπως ξανθές σταφίδες ή χουρμάδες.
- Αν δεν έχουμε ξυνόγαλα, χρησιμοποιούμε γιαούρτι ή γάλα στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και το έχουμε αφήσει να σταθεί για 5 λεπτά.
- Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε την ποσότητα αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι θέλουμε η ζύμη μας να είναι σχετικά υγρή και τραχιά, αλλά και να μπορούμε να τη δουλέψουμε.