Υλικά
  • 1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας
  • 2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το άνοιγμα της ζύμης
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 110 γρ. βούτυρο ανάλατο, πολύ κρύο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ.σ. μαυροκούκι
  • 1 φλ. ξυνόγαλο + επιπλέον για το άλειμμα
  • 1 αυγό μέτριο
  • ½ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα ψωμάκια με παρμεζάνα, μαυροκούκι και σπόρους μουστάρδας βάζουμε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα μικρό τηγάνι και τους ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους σπάμε ελαφρά σε γουδί.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που θυμίζει χοντρά ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το μαυροκούκι και τους θρυμματισμένους σπόρους μουστάρδας και ανακατεύουμε.
  4. Σε μικρό μπολ χτυπάμε το ξινόγαλο με το αυγό, τα προσθέτουμε στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
  5. Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας, αναποδογυρίζουμε εκεί τη ζύμη και της δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
  6. Κόβουμε στη μέση κατά μήκος και βάζουμε το ένα ημικύκλιο πάνω στο άλλο. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, απλώνουμε ξανά και δίνουμε στρογγυλό σχήμα στη ζύμη, πάχους 2-3 δαχτύλων. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στρώσεις, ώστε να φουσκώσει ωραία η ζύμη μας.
  7. Την κόβουμε σε 6 τριγωνικά, μεγάλα κομμάτια και τη μεταφέρουμε σε ταψί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να κρυώσει πάλι το βούτυρο.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε δύο μεσαία ή ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  9. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλείφουμε με ξυνόγαλο και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν τα ψωμάκια.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στα ψωμάκια μας αποξηραμένα φρούτα, όπως ξανθές σταφίδες ή χουρμάδες.
  • Αν δεν έχουμε ξυνόγαλα, χρησιμοποιούμε γιαούρτι ή γάλα στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και το έχουμε αφήσει να σταθεί για 5 λεπτά.
  • Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε την ποσότητα αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι θέλουμε η ζύμη μας να είναι σχετικά υγρή και τραχιά, αλλά και να μπορούμε να τη δουλέψουμε.