Υλικά
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 γρ. μαγιά ξηρή
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 160 γρ. γάλα χλιαρό
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 1 κ.γ. μέλι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση και το σερβίρισμα
- 120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ελαφριά τηγανόψωμα με γραβιέρα, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το μέλι και το νερό.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μέσα στο γάλα διαλύουμε το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι, μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε τη ζύμη ωσότου να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ελαστική.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσια ζυμαράκια, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια του πλάστη και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη ελαφρά το κάθε ζυμάρι, μέσα βάζουμε 1 κ.σ. γραβιέρα, το διπλώνουμε και κατόπιν το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε δίσκο.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα τηγανόψωμα από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και αλείφουμε τα τηγανόψωμα μόλις βγουν από το τηγάνι και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε να αρωματίσουμε τηγανόψωμα με θυμάρι ή ρίγανη, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας όταν τα ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τα τηγανόψωμα με μέλι και κανέλα.