Υλικά
για περίπου 12 ψωμάκια
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό αλεύρι
- 8 γρ. μαγιά ξηρή ή 20 γρ. νωπή
- 250 ml γάλα χλιαρό
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό (προαιρετικά για πιο πλούσια ζύμη)
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. σταφίδες, μαύρες ή ξανθές
- 1 κ.γ. κανέλα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα σταφιδόψωμα μουλιάζουμε τις σταφίδες για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε.
- Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και περιμένουμε 5 λεπτά να αφρίσει το μείγμα.
- Αν χρησιμοποιούμε μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το αυγό αν χρησιμοποιήσουμε, το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Προσθέτουμε τις στραγγισμένες σταφίδες και την κανέλα και ζυμώνουμε λίγο ακόμα να πάνε παντού.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Κατόπιν, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα σκεπάζουμε ξανά. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
- Για vegan ή νηστίσιμη εκδοχή, χρησιμοποιούμε νερό αντί για γάλα και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και παραλείπουμε το αυγό.
- Μπορούμε να τα απολαύσουμε ως έχουν αλλά είναι υπέροχα και ζεστά αλειμμένα με λίγο μέλι ή μαρμελάδα.