Υλικά

για περίπου 12 ψωμάκια

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό αλεύρι
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή ή 20 γρ. νωπή
  • 250 ml γάλα χλιαρό
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό (προαιρετικά για πιο πλούσια ζύμη)
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. σταφίδες, μαύρες ή ξανθές
  • 1 κ.γ. κανέλα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα σταφιδόψωμα μουλιάζουμε τις σταφίδες για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε.
  2. Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και περιμένουμε 5 λεπτά να αφρίσει το μείγμα.
  3. Αν χρησιμοποιούμε μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το αυγό αν χρησιμοποιήσουμε, το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  4. Προσθέτουμε τις στραγγισμένες σταφίδες και την κανέλα και ζυμώνουμε λίγο ακόμα να πάνε παντού.
  5. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  6. Κατόπιν, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα σκεπάζουμε ξανά. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  9. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
  • Για vegan ή νηστίσιμη εκδοχή, χρησιμοποιούμε νερό αντί για γάλα και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και παραλείπουμε το αυγό.
  • Μπορούμε να τα απολαύσουμε ως έχουν αλλά είναι υπέροχα και ζεστά αλειμμένα με λίγο μέλι ή μαρμελάδα.