Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο
- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο ή ανάμεικτα
- 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο, για το άλειμμα
Λευκό Sauvignon Blanc με φρουτώδη χαρακτήρα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, νότες φυτικότητας και πράσινης πιπεριάς, με υψηλή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Sauvignon Blanc Estate Series Vina Errazuriz
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σπανακόπιτα με σφολιάτα και φέτα πλένουμε καλά το σπανάκι και το χοντροκόβουμε.
- Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σπανάκι, λίγο αλάτι και αφήνουμε να μαραθούν, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά.
- Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό ή/και δυόσμο, τη φέτα, τα αυγά, αλάτι, αν χρειάζεται, ανάλογα με τη φέτα και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αν τα φύλλα μας είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί, δεν τα κόβουμε, αλλά απλώνουμε τη ζύμη πατσαβουριαστά.
- Αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο αυγού και χαράσουμε ελαφρά την πίτα.
- Ψήνουμε για 45–55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
- Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν την κόψουμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μυρωδικά, ανάλογα με την εποχή όπως μυρώνια, καυκαλήθρες ή και μάραθο.