Για να μπορείς πάντα να ετοιμάζεις νόστιμα και ισορροπημένα γεύματα χωρίς άγχος, είναι σημαντικό να έχεις στην κουζίνα σου μερικά βασικά υλικά που λειτουργούν σαν μπαλαντέρ. Αυτά είναι που δίνουν νοστιμιά, βάθος και χαρακτήρα σε κάθε συνταγή, μεταμορφώνοντας ακόμα και το πιο απλό φαγητό σε κάτι ξεχωριστό. Είναι εκείνα που σου επιτρέπουν να αυτοσχεδιάσεις όταν δεν έχεις χρόνο ή προγραμματισμό, να δημιουργήσεις από το μηδέν ή να αναβαθμίσεις ένα πιάτο με λίγες κινήσεις.

Είτε πρόκειται για κάτι καθημερινό είτε για μια πιο ιδιαίτερη περίσταση, τα σωστά υλικά είναι αυτά που εξασφαλίζουν ισορροπία και νοστιμιά. Δίνουν ένταση στις γεύσεις, φρεσκάδα ή πλούσια υφή, ενώνουν διαφορετικά συστατικά και προσθέτουν την τελική πινελιά που κάνει τη διαφορά. Από τις γρήγορες λύσεις μέχρι τις πιο απαιτητικές παρασκευές, σου δίνουν τη δυνατότητα να πειραματιστείς, να ανακαλύψεις νέους συνδυασμούς και να απολαμβάνεις πάντα ένα γεύμα που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου.

Μουστάρδα, το μαγικό συστατικό που δίνει ένταση και γεύση παντού 

Υλικά μπαλαντέρ

Η μουστάρδα, εκτός από ιδανικό συνοδευτικό για κρέατα και πουλερικά ή σχεδόν απαραίτητη προσθήκη σε σάντουιτς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών. Εκτός από μαρινάδες και dressing για σαλάτες (ένας βασικός «μπούσουλας» είναι το 3/1/1- 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. οξύ - όπως ξύδι ή χυμό λεμονιού - και 1 κ.σ. μουστάρδα τύπου Dijon), νοστιμεύει επίσης στιγμιαία έναν πουρέ πατάτας και χαρίζει χρώμα και ελαφριά αψάδα στο πιο γρήγορο ντιπ που θα κάνεις ποτέ.  

Ταχίνι, όχι μόνο για χούμους και όχι μόνο για τη Σαρακοστή

Υλικά μπαλαντέρ

Το ταχίνι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ ταιριάζει τέλεια τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Φτιάξε ντιπ με πολύ λεμόνι, σκόρδο και ψιλοκομμένα μυρωδικά, πρόσθεσε το σε smoothies και overnight oats για υπέροχα κρεμώδη υφή, φτιάξε σάλτσες τις στιγμής για σαλάτες ζυμαρικών ή ψητά λαχανικά και βάλτο σε κέικ ή ακόμα και σε μους σοκολάτας.

Λεμόνι, ο υπερήρωας της κουζίνας

Υλικά μπαλαντέρ

Πλούσιο σε βιταμίνη C, το λεμόνι το ανοσοποιητικό και προσθέτει φρεσκάδα και γεύση σε αμέτρητα πιάτα και ροφήματα. Φτιάξε νοστιμότατα ντιπ και dressings ή μια μακαρονάδα της στιγμής με χυμό και ξύσμα λεμονιού, σκόρδο, πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κατεψυγμένο αρακά. Πρόσθεσε επίσης το ξύσμα σε κέικ και μάφιν ή στρώσε λεπτές φέτες πάνω σε φιλέτα ψαριού μαζί με μυρωδικά, τύλιξε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ετοιμάσου για ένα υπέροχα ζουμερό και νόστιμο γεύμα.

 

 

 

 

 

Extra tip: κάθε φορά που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα λεμόνι, πρώτα βγάλε το ξύσμα του με ένα πίλερ ή τρίφτη και αποθήκευσε σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί ξύσμα λεμονιού, θα το έχεις έτοιμο.

Μπούκοβο, το απαραίτητο για τους λάτρεις του πικάντικου

Υλικά μπαλαντέρ

Το μπούκοβο ενισχύει τον μεταβολισμό, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να δώσει ένταση σε ένα πιάτο στη στιγμή. Πρόσθεσε το σε σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο για κοκκινιστά και σούπες, φτιάξε λάδι τσίλι για να βάζεις σε ζυμαρικά, ρύζι και πίτσα, βάλε λίγο στο ποπ κορν ή φτιάξε το δικό σου hot sauce.

Πελτές ντομάτας, ο παραγκωνισμένος

Υλικά μπαλαντέρ

Ο πελτές δεν είναι μόνο για σάλτσες και λαδερά! Άπλωσε τον σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού, μαζί με λίγο ελαιόλαδο και νιφάδες αλατιού για το πιο εύκολο, αλμυρό σνακ, πρόσθεσε το σε κάρι και πλούσιες σούπες με λαχανικά και ζυμαρικά, ανακάτεψε το με γιαούρτι και λίγο μέλι για ένα υπέροχα θρεπτικό ντιπ, ανάμειξέ το με μπαχαρικά και πετιμέζι και φτιάξε μαρινάδες για κρέας, ή πρόσθεσέ το σε κοκτέιλ όπως το Bloody Mary για έξτρα γεύση.

Μέλι, ο γλυκός θησαυρός της φύσης 

Υλικά μπαλαντέρ

Εξαιρετικά γευστικό, υγιεινό και θρεπτικό, το ελληνικό μέλι είναι ιδανικό για πληθώρα γλυκών και αλμυρών συνταγών. Ναι, μπορείς να το προσθέσεις στο γιαούρτι και να το απλώσεις στο ψωμί, αλλά μη σταματήσεις εκεί: Πρόσθεσε το σε ντιπ και dressings για να εξισορροπήσεις οξύτητα και αλμύρα ή και σε μαγειρευτά και κάρι για μια υπέροχα διακριτική γλυκύτητα. Αντικατάστησε τη ζάχαρη σε γλυκά και σιρόπια ή χτύπησέ το στο μπλέντερ μαζί με φρούτα και άλλα υλικά της επιλογής σου όταν φτιάχνεις smoothie και θες να του δώσεις πιο γλυκιά γεύση.


 

 

 

 

 

Αλεύρι, το πολυτάλαντο

Υλικά μπαλαντέρ

Το αλεύρι είναι βασικό συστατικό για ζύμες, γλυκά και ψωμιά, αλλά η ευελιξία του δεν σταματά εκεί: Χρησιμοποίησε το για να δέσεις σάλτσες και σούπες, για να φτιάξεις ρου για λευκές σάλτσες, να πανάρεις λαχανικά και ψάρια ή να φτιάξεις νοστιμότατα κρακεράκια με μπαχαρικά και μυρωδικά ή σπιτικές μπάρες με δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Ρεβίθια, ο βασιλιάς των οσπρίων

Υλικά μπαλαντέρ

Ναι, να φτιάξεις μια υπέροχη ρεβιθάδα, να κάνεις και σπιτικό χούμους (δε συκρίνεται με το αγοραστό), αλλά σκέψου και αυτά: Τα ρεβίθια βράζονται, ψήνονται στο φούρνο, τηγανίζονται, πολτοποιούνται - τα κάνουν σχεδόν όλα! Βάλ' τα με λίγο λάδι και μπαχαρικά σε πολύ ζεστό φούρνο και γίνονται υπέροχα τραγανά, ιδανικά για να τα προσθέσεις σε σαλάτες και σούπες. Πολτοποίησε τα μαζί με μπαχαρικά και λαχανικά για νόστιμα χορτοφαγικά burgers ή κεφτεδάκια. Χτύπησε τα στο blender με μπαχαρικά, λεμόνι, λάδι και λίγο νερό για νοστιμότατα και πολύ κρεμώδη ντιπ και σάλτσες, πρόσθεσέ τα σε κάρι ή στο κοτόπουλο στον φούρνο, για επιπλέον πρωτεΐνη.

Γιαούρτι, το «για όλες τις ώρες»

Υλικά μπαλαντέρ

Ιδανικό για πρωινό, σνακ, ακόμα και γλυκό (ιδιαίτερα μαζί με λίγο μέλι, ξηρούς καρπούς και ψιλοκομμένα φρούτα), αλλά και αναπόσπαστο μέρος τόσων πολλών μαγειρικών χρήσεων. Με γιαούρτι μπορείς να φτιάξεις αλμυρές ή γλυκές σάλτσες της στιγμής, ανακατεύοντας το με μπαχαρικά, μυρωδικά ή ταχίνι. Χρησιμοποίησε το ως βάση για ντιπ και αλοιφές για σάντουιτς και wraps (με σωστό αλατοπιπέρωμα, λίγη μουστάρδα και λίγο λάδι, αντικαθιστά μια χαρά τη μαγιονέζα). Πρόσθεσε το σε σούπες και μακαρονάδες πριν τις σερβίρεις, αντί για κρέμα γάλακτος, και βαλ' το σε μαρινάδες για κρέας και κοτόπουλο, για πλούσια γεύση και τρυφερότητα. Και φυσικά, πρόσθεσε το σε γλυκά σχεδόν παντός είδους, όπου θα διαπιστώσεις ότι προδίδει μια ανεπαίσθητη και πολύ επιθυμητή οξύτητα και τα κάνει πιο «ανάλαφρα».

Σάλτσα σόγιας, η γευστική «βόμβα»

Υλικά μπαλαντέρ

Το απόλυτο υλικό για πλούσιες και βαθιές γεύσεις στην κουζίνα. Φυσικά, θα την προσθέσεις σε stir fries με noodles και ρύζι, αλλά δοκίμασε την και σε μαρινάδες κρέατος, κοτόπουλου ή tofu, για υπέροχο αλμυρό και umami άρωμα και γεύση. Πρόσθεσε την και σε σούπες και ζωμούς αντικαθιστώντας το αλάτι και ενισχύοντας το γευστικό αποτέλεσμα ή σε σάλτσες ντομάτας και μαγειρευτά για υπέροχο βάθος. Μπορείς ακόμα να την ανακατέψεις με ξηρούς καρπούς και σπόρους και να τα ψήσεις για ένα γευστικό, αλμυρό σνακ.

Ελαιόλαδο, το απόλυτο ελληνικό χρυσάφι

Υλικά μπαλαντέρ

Η κορωνίδα της Μεσογειακής διατροφής και το υλικό που ποτέ δε λείπει από μια ελληνική κουζίνα. Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει πολλές χρήσεις, χαρίζοντας υπέροχη γεύση και ενισχύοντας τον οργανισμό με πληθώρα ωφέλιμων στοιχείων. Εκτός από πρώτο βήμα σε πάμπολες συνταγές και βασικό συστατικό σε dressing και μαρινάδες, ένα καλό ελαιόλαδο προσφέρει υπέροχη γεύση ως φινίρισμα σε ψητά λαχανικά και σούπες, ψάρια και ντιπ παντός είδους. Είναι επίσης υπέροχο και στη ζαχαροπλαστική (προτίμησε όμως ένα με απαλή γεύση), αντικαθιστώντας το βούτυρο, για κέικ ζουμερά και μπισκότα τραγανά. Μην το ξεχνάς και για το πρωινό - τηγάνισε αυγά και φτιάξε ομελέτες, αλλά πρόσθεσε το και στην γκρανόλα, ακόμα και σε pancakes!

Extra tip: Εκτός από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αξίζει να έχεις στο ντουλάπι σου και 2-3 επιπλέον λάδια. Φυτικό λάδι για πιο ελαφρύ τηγάνισμα και υπέροχα τραγανά ποπ κορν, λάδι καρύδας για κάρι και γλυκίσματα με ιδιαίτερη γεύση και σησαμέλαιο ή φυστικέλαιο - μερικές σταγόνες αρκούν να δώσουν έντονη γεύση σε stir fries και σαλάτες.

Πάπρικα, για άρωμα, γεύση και χρώμα στη στιγμή

Υλικά μπαλαντέρ

Αν είναι να διαλέξεις ένα μόνο μπαχαρικό (σου βάζουμε δύσκολα, το ξέρω), διάλεξε την πάπρικα. Γλυκιά ή καπνιστή, ταιριάζει σε πιάτα απλά (όπως ντιπ, αυγά παντός είδους και ψητά λαχανικά), αλλά και πιο πολύπλοκα ή χρονοβόρα, όπως σάλτσες (για ζυμαρικά ή κρέατα), σούπες (σαν την υπέροχη Gulash) και ψητές ή τηγανητές πατάτες. Και μην ξεχνάς - είναι και μοναδική προσθήκη σε ποπ κορν, ξηρούς καρπούς και διάφορες μαρινάδες.