
Υλικά
- 1 φλ. κινόα
- 2 φλ. νερό
- ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ¼ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. κύμινο
- 1 κομμάτι τζίντζερ μικρό, τριμμένο
- ξύσμα + χυμό από 1 λάιμ
- ⅓ φλ. ξηρούς καρπούς, καβουρδισμένους και χοντροκομμένους
- κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σως γιαούρτι-ταχίνι
- ½ φλ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 3-4 κ.σ. ταχίνι
- ½ κ.σ. ελαιόλαδο
- περίπου ¼ φλ. νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μία αρωματική Μαλαγουζιά από τη Χαλκιδική με πολυπλοκότητα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων. Η πρόταση του WSPC: Αλεξάνδρα Μαλαγουζιά - Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Φτιάχνουμε πρώτα τη σως
- Για την κινόα με τζίντζερ και ξηρούς καρπούς φτιάχνουμε πρώτα της σως γιαούρτι -ταχίνι. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, και ανακατεύουμε ρίχνοντας το νερό σταδιακά, μέχρι να έχουμε τη σύσταση που μας αρέσει (μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το νερό).
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για την κινόα
- Βάζουμε την κινόα και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κινόα, αλλά να μη λασπώσει.
- Βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα μικρό τηγάνι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Βάζουμε την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ και την ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά, το τζίντζερ, το ξύσμα, το χυμό λάιμ και τους ξηρούς καρπούς. Αλατοπιπερώνουμε, γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο, περιχύνουμε με τη σως, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος, μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό ή δυόσμο.