Υλικά

για μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμ. 23 εκ.

  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 240 ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 60 ml χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
  • 120 ml γάλα ή γιαούρτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κέικ ελαιολάδου με λεμόνι και βανίλια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 23 εκ. 
  3. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. 
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το γάλα ή το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. 
  6. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και να μην υπάρχουν σβώλοι. Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε πολύ, γιατί το κέικ μας θα σφίξει πολύ.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα. 
  8. Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
  9. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  10. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. παπαρουνόσπορο ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για επιπλέον τραγανή υφή.