Υλικά

για ένα μεγάλο βάζο

  • 250 γρ. βρώμη
  • 150 γρ. ξηροί καρποί της επιλογής μας
  • 100 γρ. σπόροι ανάμεικτοι (σουσάμι, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος κλπ.)
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
  • ½ κ.γ. κάρδαμο φρεσκοτριμμένο 
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ. φρούτα αποξηραμένα της επιλογής μας
  • 1 κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σπιτική γκρανόλα με ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα μπαχαρικά, και το αλάτι.
  3. Σε μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας και τα ρίχνουμε στο μείγμα της βρώμης. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι η γκρανόλα να δείχνει πιο τραγανή και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Περίπου στη μέση του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο, φέρνουμε προς τα έξω το ταψί και ανακατεύουμε καλά την γκρανόλα μας, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  5. Βγάζουμε την γκρανόλα από το φούρνο, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και την αφήνουμε στο ταψί να κρυώσει.
  6. Χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ως χωνί, τη μεταφέρουμε σε βάζο. Φυλάμε την γκρανόλα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και 1 εβδομάδα.

Για vegan εκδοχή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου.