Υλικά

για 1 βάζο περίπου 250 ml

  • 200 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο πολύ ελαφρύ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 1 κομμάτι τζίντζερ μικρό (3-4 εκ.), ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου, ελαφρά κοπανισμένους
  • 2 κ.σ. μπούκοβο καυτερό
  • 1 κ.γ.  πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο (προαιρετικά, για επιπλέον άρωμα)
  • αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το λάδι τσίλι ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά. Δεν πρέπει να κάψει, απλώς να ζεσταθεί καλά, μέχρι να αρχίσει να αχνοφαίνεται λίγος καπνός.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τους σπόρους κόλιανδρου.
  3. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απελευθερώσουν τα αρώματά τους, χωρίς να καούν.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπούκοβο, την πάπρικα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει ελαφρώς για 5-10 λεπτά και προσθέτουμε το σησαμέλαιο, αν χρησιμοποιούμε.
  6. Μεταφέρουμε το λάδι σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο για έως 1 μήνα.
  • Αν θέλουμε να γίνει πιο πικάντικο, αυξάνουμε το μπούκοβο.
  • Μπορούμε να ραντίσουμε λάδι τσίλι πάνω σε πίτσες, τηγανητό ρύζι, λαχανικά στον ατμό ή ψητά και σε ζυμαρικά.
  • Αν θέλουμε το λάδι μας πιο διαυγές, μπορούμε να το σουρώσουμε πριν το βάλουμε στο βάζο για να αφαιρέσουμε τα στερεά υλικά.