Το ψάρι είναι μια υγιεινή και θρεπτική τροφή, που αξίζει να βρίσκει τη θέση της στο τραπέζι μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τι μας προσφέρει; Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και D, ενώ είναι και πηγή ασβεστίου, σελήνιου, ψευδάργυρου και φωσφόρου.

Πέρα από τη διατροφική του αξία, το ψάρι είναι εύκολο στο μαγείρεμα του (εντάξει, το καθάρισμα μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικο, αλλά μπορείς να ζητήσεις και από τον ψαρά σου να σου το καθαρίσει), γίνεται γρήγορα και μπορείς να το φτιάξεις με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον, μπορείς να το σερβίρεις τόσο στο καθημερινό όσο και στο κυριακάτικο τραπέζι.

Βέβαια, ο φούρνος και το τηγάνι παραμένουν οι πιο δημοφιλείς τρόποι μαγειρέματος. Στον φούρνο θα βάλεις τα μεγάλα ψάρια - ολόκληρα ή σε φιλέτα - και θα τα ψήσεις απλά στη λαδόκολλα για να τα σερβίρεις μετά με λαδολέμονο ή θα τα ψήσεις μέσα με σάλτσα ντομάτας. Ενδιαφέρουσα τεχνική και το ψήσιμο του ψαριού καλυμμένο με αλάτι.

Από την άλλη, στο τηγάνι θα μπουν συνήθως τα πιο μικρά ψαράκια, περασμένα από ένα κουρκούτι ή ελαφρώς αλευρωμένα. Από την άλλη, αν θέλεις ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα στο τηγάνι, μπορείς να τα ψήσεις χωρίς ή με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο. Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξεις και φιλέτα μεγαλύτερου ψαριού, όπως σολομού.