Υλικά
- 1 κουνέλι (περίπου 1,5 κιλό), κομμένο σε 6 ή 8 κομμάτια
- 2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- 450 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φέτες μπέικον κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 λεπτή λωρίδα φλούδα πορτοκαλιού
- 200 ml κρασί λευκό ξηρό
- περίπου 500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό κρασί, ένα Ασύρτικο ή Blanc de Noir Ξινόμαυρο. Η πρόταση του WSPC: Ασύρτικο Wild Ferment – Gaia Wines ή Τρυγίας – Κτήμα Φουντή
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κουνέλι στην κατσαρόλα με σάλτσα λευκού κρασιού και θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κουνελιού και τα αλείφουμε με τη μουστάρδα. To βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με την κρέμα γάλακτος, καλύπτουμε με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-4 ώρες, να μαριναριστεί.
- Μία ώρα πριν το μαγείρεμα βγάζουμε το κουνέλι από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσέχοντας να μην ξεροψηθεί πολύ. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού και σοτάρουμε πολύ καλά, για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι το κρέας να αποκτήσει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Για καλύτερα αποτελέσματα σοτάρουμε το κρέας λίγο-λίγο και όχι όλα τα κομμάτια ταυτόχρονα, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Μεταφέρουμε το κουνέλι σε πιάτο.
- Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια και βάζουμε στο ίδιο σκεύος το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και σβήνουμε με το κρασί. Επιστρέφουμε μέσα στην κατσαρόλα το κουνέλι και αφήνουμε 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί και να μειωθεί στο μισό.
- Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ίσα να φτάνει το ύψος του κρέατος και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Καλύπτουμε με καπάκι αφήνοντάς το λίγο μισάνοιχτο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για περίπου 45 λεπτά.
- Μεταφέρουμε το κουνέλι με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο. Στη σάλτσα που συνεχίζει να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα και αφήνουμε να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει βελούδινη και λεία. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και αφαιρούμε τις δάφνες και τα κλωναράκια από το θυμάρι.
- Επιστρέφουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το σκεύος. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγο φρέσκο θυμάρι.
- Σερβίρουμε το κουνέλι συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές, ρύζι, κους-κους ή ότι άλλο μας αρέσει.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος χαμηλή σε λιπαρά. Αν όμως δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γιαούρτι στραγγιστό. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο επιπλέον ζεστό ζωμό ή νερό για να αραιώσουμε τη σάλτσα.
- Για ακόμη πιο ελαφριά και απλούστερη εκδοχή, μπορούμε να παραλείψουμε τελείως την κρέμα ή το γιαούρτι και να αφήσουμε το κουνέλι μας στην κρασάτη σάλτσα του ή να τη δέσουμε με λίγο κορν φλάουρ.