
Υλικά
- 1 πακέτο κανελόνια
Για τη γέμιση
- 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (λάπα ή ελιά ή ανάμεικτο με χοιρινό)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
- 130 ml κονιάκ ή κρασί λευκό
- 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. βασιλικό ξερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
- 6 κ.σ. βούτυρο
- 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 lt γάλα πλήρες
- 1 αυγό
- 70 γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί
- 200 γρ. μοτσαρέλα χοντροτριμμένη
- λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- αλάτι, άσπρο πιπέρι
Ερυθρό κρασί, Νεγκόσκα από τη Γουμένισσα ή Chianti Classico από την Τοσκάνη (Sangiovese και Canaiolo Nero). Η πρόταση του WSPC: Νεγκόσκα - Κτήμα Τάτση ή Castellare di Castellina - Chianti Classico
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ξεκινάμε από τη σάλτσα του κιμά
- Για τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ σε πλατύ και βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σέλερι και το καρότο για 1’.
- Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη σπάτουλα ή φουέ, μέχρι να διαλυθεί και να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο να βγάλει τα αρώματά του.
- Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα, τον βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 45’, μέχρι να στεγνώσει εντελώς από τα υγρά του.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
- Ενώ σιγομαγειρεύεται ο κιμάς, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα και όταν τσιτσιρίσει, προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, για να μην σβολιάσει και μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το αυγό και την παρμεζάνα.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε.
Φτιάχνουμε τα κανελόνια
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Στρώνουμε λίγη από τη μπεσαμέλ τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους διαστάσεων 25x35 εκ.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια ένα-ένα με τον κιμά και τα τοποθετούμε πάνω στην μπεσαμέλ που έχουμε στρώσει, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια, πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και ψήνουμε στο φούρνο για 30’, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα.
- Σερβίρουμε τα κανελόνια ζεστά ή χλιαρά.
- Το μυστικό του καλομαγειρεμένου κιμά βρίσκεται στην καλή ποιότητα του κρέατος που θα επιλέξουμε και, φυσικά, στο αργό μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά.
- Μια σακούλα ζαχαροπλαστικής μιας χρήσεως θα μας βοηθήσει να γεμίσουμε τα κανελόνια γρήγορα και εύκολα.
- Αντί για ένα σκεύος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα μικρά σκεύη και να τα μοιράσουμε ομοιόμορφα στο τραπέζι.