Υλικά
  • 1 πακέτο κανελόνια

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (λάπα ή ελιά ή ανάμεικτο με χοιρινό)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
  • 130 ml κονιάκ ή κρασί λευκό
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. βασιλικό ξερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη μπεσαμέλ

  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 lt γάλα πλήρες
  • 1 αυγό
  • 70 γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί
  • 200 γρ. μοτσαρέλα χοντροτριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) 
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι

Ερυθρό κρασί, Νεγκόσκα από τη Γουμένισσα ή Chianti Classico από την Τοσκάνη (Sangiovese και Canaiolo Nero). Η πρόταση του WSPC: Νεγκόσκα - Κτήμα Τάτση ή Castellare di Castellina - Chianti Classico

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ξεκινάμε από τη σάλτσα του κιμά

  1. Για τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ σε πλατύ και βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σέλερι και το καρότο για 1’.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη σπάτουλα ή φουέ, μέχρι να διαλυθεί και να αλλάξει χρώμα.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο να βγάλει τα αρώματά του.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα, τον βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
  5. Αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 45’, μέχρι να στεγνώσει εντελώς από τα υγρά του. 
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. 

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ

  1. Ενώ σιγομαγειρεύεται ο κιμάς, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα και όταν τσιτσιρίσει, προσθέτουμε το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, για να μην σβολιάσει και μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.  
  3. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το αυγό και την παρμεζάνα. 
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε.

Φτιάχνουμε τα κανελόνια

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. 
  2. Στρώνουμε λίγη από τη μπεσαμέλ τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους διαστάσεων 25x35 εκ. 
  3. Γεμίζουμε τα κανελόνια ένα-ένα με τον κιμά και τα τοποθετούμε πάνω στην μπεσαμέλ που έχουμε στρώσει, το ένα δίπλα στο άλλο. 
  4. Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια, πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και ψήνουμε στο φούρνο για 30’, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα.
  5. Σερβίρουμε τα κανελόνια ζεστά ή χλιαρά.
  • Το μυστικό του καλομαγειρεμένου κιμά βρίσκεται στην καλή ποιότητα του κρέατος που θα επιλέξουμε και, φυσικά, στο αργό μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά.
  • Μια σακούλα ζαχαροπλαστικής μιας χρήσεως θα μας βοηθήσει να γεμίσουμε τα κανελόνια γρήγορα και εύκολα.
  • Αντί για ένα σκεύος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα μικρά σκεύη και να τα μοιράσουμε ομοιόμορφα στο τραπέζι.