Υλικά

Για το σπανάκι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες 
  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο 
  • 2 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 350 γρ. ρικότα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 lt γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη συναρμολόγηση

  • 16-20 φύλλα λαζάνια
  • 3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Ένα λευκό κρασί, τραγανό, δροσιστικό και φρουτώδες με υψηλή οξύτητα και ευχάριστο τελείωμα. Η πρόταση του WSPC: Ασύρτικο - Μπουτάρη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για το σπανάκι

  1. Για τα λαζάνια με σπανάκι και ρικότα, πλένουμε καλά το σπανάκι. Το καθαρίζουμε από τα χοντρά κοτσάνια και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το σπανάκι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί και αυτό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Όσο είναι ζεστό προσθέτουμε μέσα τα μυρώνια, τη ρικότα και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να πάρει λίγο χρώμα.
  2. Ρίχνουμε σιγά - σιγά το γάλα, ανακατεύοντας καλά με σύρμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
  3. Όταν δέσει η μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από την μπεσαμέλ στο σπανάκι.

Για τα λαζάνια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα βαθύ, πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20x28 εκ. απλώνουμε λίγη από την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. παρμεζάνα και κάνουμε μία στρώση από λαζάνια.
  3. Καλύπτουμε με το 1/3 από το μείγμα από το σπανάκι και από πάνω τοποθετούμε άλλη μια στρώση από λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  4. Πάνω από την τελευταία στρώση απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30- 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  5. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια, ώστε να μη διαλυθεί και να σερβιριστεί ωραία.
  • Αν δεν έχουμε μυρώνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο φρέσκο μυρωδικό ή συνδυασμό αυτών, όπως άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, καυκαλίθρες κ.α.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με έτοιμο, πλυμένο σπανάκι.