Υλικά
            
                Για το σπανάκι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
 - 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 - 1 πράσο ψιλοκομμένο
 - 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
 - 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
 - 2 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα
 - 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
 - 350 γρ. ρικότα
 - αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Για τη μπεσαμέλ
- 1 lt γάλα
 - 100 γρ. βούτυρο
 - 100 γρ. αλεύρι
 - ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
 - αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Για τη συναρμολόγηση
- 16-20 φύλλα λαζάνια
 - 3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
 
Λευκό κρασί, τραγανό, δροσιστικό και φρουτώδες με υψηλή οξύτητα και ευχάριστο τελείωμα. Η πρόταση του WSPC: Ασύρτικο - Μπουτάρη
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        Για το σπανάκι
- Για τα λαζάνια με σπανάκι και ρικότα, πλένουμε καλά το σπανάκι. Το καθαρίζουμε από τα χοντρά κοτσάνια και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
 - Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να μαραθούν.
 - Προσθέτουμε σιγά - σιγά το σπανάκι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί και αυτό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
 - Όσο είναι ζεστό προσθέτουμε μέσα τα μυρώνια, τη ρικότα και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
 
Για τη μπεσαμέλ
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να πάρει λίγο χρώμα.
 - Ρίχνουμε σιγά - σιγά το γάλα, ανακατεύοντας καλά με σύρμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
 - Όταν δέσει η μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
 - Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από την μπεσαμέλ στο σπανάκι.
 
Για τα λαζάνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
 - Σε ένα βαθύ, πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20x28 εκ. απλώνουμε λίγη από την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. παρμεζάνα και κάνουμε μία στρώση από λαζάνια.
 - Καλύπτουμε με το 1/3 από το μείγμα από το σπανάκι και από πάνω τοποθετούμε άλλη μια στρώση από λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
 - Πάνω από την τελευταία στρώση απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30- 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
 - Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια, ώστε να μη διαλυθεί και να σερβιριστεί ωραία.
 
- Αν δεν έχουμε μυρώνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο φρέσκο μυρωδικό ή συνδυασμό αυτών, όπως άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, καυκαλίθρες κ.α.
 - Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με έτοιμο, πλυμένο σπανάκι.
 
Καρολίνα Δωρίτη