
Υλικά
Για το σπανάκι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 2 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 350 γρ. ρικότα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
- 1 lt γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη συναρμολόγηση
- 16-20 φύλλα λαζάνια
- 3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Ένα λευκό κρασί, τραγανό, δροσιστικό και φρουτώδες με υψηλή οξύτητα και ευχάριστο τελείωμα. Η πρόταση του WSPC: Ασύρτικο - Μπουτάρη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το σπανάκι
- Για τα λαζάνια με σπανάκι και ρικότα, πλένουμε καλά το σπανάκι. Το καθαρίζουμε από τα χοντρά κοτσάνια και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε σιγά - σιγά το σπανάκι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί και αυτό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Όσο είναι ζεστό προσθέτουμε μέσα τα μυρώνια, τη ρικότα και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να πάρει λίγο χρώμα.
- Ρίχνουμε σιγά - σιγά το γάλα, ανακατεύοντας καλά με σύρμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
- Όταν δέσει η μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από την μπεσαμέλ στο σπανάκι.
Για τα λαζάνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα βαθύ, πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20x28 εκ. απλώνουμε λίγη από την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. παρμεζάνα και κάνουμε μία στρώση από λαζάνια.
- Καλύπτουμε με το 1/3 από το μείγμα από το σπανάκι και από πάνω τοποθετούμε άλλη μια στρώση από λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Πάνω από την τελευταία στρώση απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30- 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια, ώστε να μη διαλυθεί και να σερβιριστεί ωραία.
- Αν δεν έχουμε μυρώνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο φρέσκο μυρωδικό ή συνδυασμό αυτών, όπως άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, καυκαλίθρες κ.α.
- Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και με έτοιμο, πλυμένο σπανάκι.