Υλικά
  • 1½ κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 ml μαυροδάφνη γλυκιά
  • 1 κ.σ. μέλι 
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού, λεπτές
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο μικρά
  • 500 ml ζωμό μοσχαριού ή λαχανικών, ζεστό
  • λίγο αλεύρι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 4 κυδώνια
  • ρόδι καθαρισμένο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό Κρασί! Ένα Amarone della Valpolicella από την Ιταλία, blend των ποικιλιών Corvina, Rondinella και Molinara. Πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας, με γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.
Amarone della Valpolicella Classico Zenato

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το μοσχάρι με χαρτί κουζίνας. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες. Ραντίζουμε αμέσως με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  3. Τοποθετούμε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα (πλασωτέ) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κυδώνια και σοτάρουμε, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  4. Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κρέατος.
  5. Στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρέας και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα, από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε και αυτό για λίγο στην άκρη.
  6. Στο λάδι που έχει μείνει στο σκεύος, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
  7. Επιστρέφουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2'.
  8. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, τις φλούδες πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.
  9. Ρίχνουμε και το ζεστό ζωμό, να σκεπάσει το κρέας (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό). 
  10. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα με 1 ώρα και 30', μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει καλά.
  11. Προσθέτουμε τα κυδώνια, τοποθετώντας τα με προσοχή ανάμεσα στο μοσχάρι.
  12. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20'-30', μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  13. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζουμε με λίγο ρόδι και συνοδεύουμε το φαγητό με ρύζι ή πουρέ.