
Υλικά
Για την παέγια
- 300 γρ. ρύζι για paella ή carnaroli
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές κόκκινες, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
- 150 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 600-700 γρ. σπιτικό ζωμό γαρίδας
- 600 γρ. ζωμό κοτόπουλου
- 7-8 κλωστές σαφράν
- 40 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 600 γρ. γαρίδες μεγάλες
- 6 καραβίδες ολόκληρες
- 300 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε ροδέλες
- 250 γρ. μύδια, καθαρισμένα εξωτερικά
- 250 γρ. κυδώνια
- 2 λεμόνια για το σερβίρισμα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον ζωμό γαρίδας
- 1 καρότο χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 κλωναράκι σέλερι, χοντροκομμένο
- 120 γρ. κρασί λευκό
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 800 γρ. νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ισπανικό, ροζέ κρασί από τη Rioja ή ροζέ Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία. Η πρόταση του WSPC: Rosado - Marques de Caceres ή Gris de Nuits – Τσέλεπος Wines
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την αυθεντική ισπανική παέγια με θαλασσινά, ξεκινάμε από τον ζωμό γαρίδας: καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τις ουρές και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κελύφη και τις ουρές από τις γαρίδες, με τον πελτέ, για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα λαχανικά, το φύλλο δάφνης και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ πιέζουμε με την κουτάλα το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε τον ζωμό για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν περνάμε τον ζωμό από σίτα, πιέζοντας ό,τι μείνει στη σίτα ώστε να βγάλουν τον ζωμό τους.
Για την παέγια
- Επαναφέρουμε το ζωμό γαρίδας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, τις ίνες σαφράν, ανακατεύουμε και κρατάμε το περιεχόμενο ζεστό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή τηγάνι κατάλληλο για παέγια, ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο, ψήνουμε τις γαρίδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις κρατάμε στην άκρη.
- Βάζουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και την πιπεριά, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε να σοταριστεί ελαφρά, προσθέτουμε την πάπρικα, το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς, για 3– 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, το καλαμάρι, τον αρακά και σιγά-σιγά προσθέτουμε τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά για τα 5 πρώτα λεπτά. Στη συνέχεια σταματάμε το ανακάτεμα και μαγειρεύουμε την παέγια ξεσκέπαστη για 20 λεπτά.
- Βάζουμε στο τηγάνι τα μύδια, τις καραβίδες, τα κυδώνια, τις γαρίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να στεγνώσει το ρύζι και να ανοίξουν τα όστρακα.
- Αποσύρουμε την παέγια από τη φωτιά, περιχύνουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε την παέγια με ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού.
- Μπορούμε να χρησιμοποιούμε όποια θαλασσινά και όστρακα μας αρέσουν.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στην παέγια κοτόπουλο ή τσορίθο, φασολάκια και καλαμπόκι.