Υλικά
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό
- ¾ φλ. ρύζι καρολίνα, πλυμένο και στραγγισμένο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1½ lt νερό
- 1-2 καρότα κομμένα σε φέτες ή κυβάκια
- 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες (προαιρετικά)
- 1 πατάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
- λίγο αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό από 2 λεμόνια
Ένα Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία, με αρώματα λεμονανθών, εκρηκτική οξύτητα και δομή. Η πρόταση του WSPC: Μαντινεία - Κτήμα Σπυρόπουλου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειάζεται, μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο ομοιογενές μείγμα.
- Βάζουμε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα με το νερό, τα καρότα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού να πάρουν βράση.
- Στο μεταξύ πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού. Τις τοποθετούμε σε δίσκο, τη μια δίπλα στην άλλη και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Αφού βράσουν τα λαχανικά στην κατσαρόλα για 10 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια, ένα-ένα. Το ζητούμενο είναι να σκεπαστούν όλα από τον ζωμό, οπότε αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο επιπλέον νερό.
- Βράζουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά, φροντίζοντας να συμπληρώσουμε νερό στην κατσαρόλα, ανάλογα πόσο ζωμό θέλουμε να έχει το φαγητό μας.
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα αυγά στο μπλέντερ να αφρίσουν, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό ομοιογενές μείγμα.
- Με μια κουτάλα σούπας παίρνουμε 2 κουτάλες ζωμό από την κατσαρόλα και τον ανακατεύουμε στο αυγολέμονο.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, να δέσει τη σούπα.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για όποιον το επιθυμεί.
Αν το αυγολέμονο μας πέφτει βαρύ και θέλουμε να το αποφύγουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο ζωμό με τα λαχανικά 1 ντομάτα περασμένη από τον πολυκόφτη.