
Υλικά
Για τις πίκλες παντζαριού
- 4 παντζάρια μέτρια
- 1 φλ. μηλόξυδο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 5 γαρίφαλα
- 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 σκελίδες σκόρδο
Για τη βινεγκρέτ πορτοκάλι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βαλσαμικό
- 4 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- ½ κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. αλάτι
Για τη σαλάτα
- 300 γρ. πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι)
- 120 γρ. ροκφόρ
Gewurztraminer με αρώματα τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων, λευκών λουλουδιώκ και πιπεράτη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Elixir - Semeli Estate
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη χειμωνιάτικη σαλάτα με πίκλα παντζαριού, ροκφόρ και βινεγκρέτ πορτοκάλι, ξεκινάμε φτιάχνοντας τις πίκλες. Πλένουμε τους βολβούς παντζαριού και τους βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό, για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος). Δε θέλουμε να μαλακώσουν εντελώς.
- Σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και καθαρίζουμε τα παντζάρια από τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε φέτες.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για τις πίκλες παντζαριού και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα παντζάρια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
- Σε ένα βάζο με καπάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και χτυπάμε καλά.
- Σε μία μεγάλη πιατέλα ή σαλατιέρα βάζουμε τα πράσινα λαχανικά, τις πίκλες παντζαριού και το ροκφόρ θρυμματισμένο. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.
- Φτιάξτε τις πίκλες παντζαριού έως και 3 μέρες πριν, καθώς όσο περισσότερο μείνουν στο βάζο, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε αντί να βράσετε τα παντζάρια, να τα ψήσετε στον φούρνο, αφού τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα, στους 200°C.
- Αν σας περισσέψουν πίκλες παντζαριού, μπορείτε να τις συνοδέψετε με καπνιστό σολομό. Ταιριάζουν πολύ.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ροκφόρ, με μπλε τυρί, φέτα ή γκοργκοντζόλα.