Υλικά
Για τη σούπα
- 500 γρ. σελινόριζα
- 1 πατάτα μεσαία
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 100 ml κρασί λευκό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 lt ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ζεστό
- 120 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- μοσχοκάρυδο
- σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Ροδίτης, με εκρηκτικά αρώματα εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων, πράσινου μήλου, βοτάνων και νότες ορυκτότητας. Η πρόταση του WSPC: Ορεινός Ροδίτης 103 - Οινοποιείο Κανακάρη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σούπα με σελινόριζα και πατάτα καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Κάνουμε το ίδιο και με την πατάτα.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο και όταν ζεσταθούν ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τη σελινόριζα και την πατάτα, λίγο αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για ακόμα 3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει καλά η πατάτα και η σελινόριζα. - Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία. Εναλλακτικά, μεταφέρουμε προσεκτικά σε μπλέντερ, πολτοποιούμε και επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνουμε τη σούπα για 1-2 λεπτά χωρίς να την αφήσουμε να βράσει.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα με λίγο επιπλέον μοσχοκάρυδο ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Η σελινόριζα μαυρίζει εύκολα μόλις κοπεί. Για να το αποφύγουμε την πασαλείφουμε με λίγο φρέσκο χυμό λεμόνι.