Υλικά

Για τη σούπα

  • 500 γρ. σελινόριζα
  • 1 πατάτα μεσαία
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 lt ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ζεστό
  • 120 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • μοσχοκάρυδο
  • σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Ροδίτης, με εκρηκτικά αρώματα εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων, πράσινου μήλου, βοτάνων και νότες ορυκτότητας. Η πρόταση του WSPC: Ορεινός Ροδίτης 103 - Οινοποιείο Κανακάρη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σούπα με σελινόριζα και πατάτα καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Κάνουμε το ίδιο και με την πατάτα.
  2. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο και όταν ζεσταθούν ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε τη σελινόριζα και την πατάτα, λίγο αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για ακόμα 3 λεπτά. 
    Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει καλά η πατάτα και η σελινόριζα.
  4. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία. Εναλλακτικά, μεταφέρουμε προσεκτικά σε μπλέντερ, πολτοποιούμε και επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνουμε τη σούπα για 1-2 λεπτά χωρίς να την αφήσουμε να βράσει.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα με λίγο επιπλέον μοσχοκάρυδο ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Η σελινόριζα μαυρίζει εύκολα μόλις κοπεί. Για να το αποφύγουμε την πασαλείφουμε με λίγο φρέσκο χυμό λεμόνι.