Μπορούμε να φτιάξουμε αυτή τη συνταγή με σπιτικά νιόκι ή έτοιμα φρέσκα που θα βρούμε σε ψυγεία στα σούπερ μάρκετ.
Αν δεν έχουμε γκοργκοντζόλα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλο μπλε τυρί.
Υλικά
- 500 γρ. νιόκι πατάτας, έτοιμα ή σπιτικά
- 2 αχλάδια, ώριμα αλλά σφιχτά
- 150 γρ. γκοργκοντζόλα
- 1-2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
- 80 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. καρύδια ελαφρώς καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
Λευκό Traminer με αρώματα λευκών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων, ευχάριστη οξύτητα και έντονη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Alba di Munte Traminer Κατώγι Αβέρωφ
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα νιόκι με αχλάδι και γκοργκοντζόλα κόβουμε την γκοργκοντζόλα σε μικρά κομμάτια.
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα αχλάδια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να ζεσταθεί για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα.
- Βράζουμε τα νιόκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Είναι έτοιμα μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, περίπου 2-3 λεπτά ή ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε κατευθείαν στο τηγάνι με τη σάλτσα.
- Ανακινούμε το τηγάνι ή ανακατεύουμε απαλά, ώστε τα νιόκι να καλυφθούν ομοιόμορφα από τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλουμε, τα ψιλοκομμένα καρύδια.
- Σερβίρουμε τα νιόκι ζεστά, πασπαλίζοντας με λίγη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.