Μπορούμε να φτιάξουμε αυτή τη συνταγή με σπιτικά νιόκι ή έτοιμα φρέσκα που θα βρούμε σε ψυγεία στα σούπερ μάρκετ.

Αν δεν έχουμε γκοργκοντζόλα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλο μπλε τυρί.

Νιόκι με αχλάδι και γκορκοντζόλα


 

Υλικά
  • 500 γρ. νιόκι πατάτας, έτοιμα ή σπιτικά
  • 2 αχλάδια, ώριμα αλλά σφιχτά
  • 150 γρ. γκοργκοντζόλα
  • 1-2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 80 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. καρύδια ελαφρώς καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα

Λευκό Traminer με αρώματα λευκών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων, ευχάριστη οξύτητα και έντονη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Alba di Munte Traminer Κατώγι Αβέρωφ

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα νιόκι με αχλάδι και γκοργκοντζόλα κόβουμε την γκοργκοντζόλα σε μικρά κομμάτια.
  2. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα αχλάδια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να ζεσταθεί για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα.
  5. Βράζουμε τα νιόκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Είναι έτοιμα μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, περίπου 2-3 λεπτά ή ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε κατευθείαν στο τηγάνι με τη σάλτσα.
  6. Ανακινούμε το τηγάνι ή ανακατεύουμε απαλά, ώστε τα νιόκι να καλυφθούν ομοιόμορφα από τη σάλτσα.
  7. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλουμε, τα ψιλοκομμένα καρύδια.
  8. Σερβίρουμε τα νιόκι ζεστά, πασπαλίζοντας με λίγη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.