Υλικά

για μία στρογγυλή φόρμα για κέικ

  • 4-5 μήλα κόκκινα
  • ½ κούπα καρυδόψυχα χοντροκομμένη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για τη βάση του ταψιού

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για το χυλό

  • 4 αυγά
  • ¾ φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
  • 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • 1 φλ. ζάχαρη

Φυσικώς γλυκύς οίνος από την ποικιλία Gewurztraminer με εκρηκτικό άρωμα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Espera - Chateau Semeli

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πηλιορείτικη μηλόπιτα κόβουμε τα μήλα ολόκληρα σε μέτριες ροδέλες, αφαιρώντας τα κουκούτσια. Αν θέλουμε μπορούμε να καθαρίσουμε τη φλούδα ή να την αφήσουμε ως έχει.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Κόβουμε ένα δίσκο από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο μέγεθος της βάσης ενός στρογγυλού ταψιού ή φόρμας για κέικ χωρίς τρύπα στη μέση. Τοποθετούμε το χαρτί ψησίματος στη βάση, στρώνουμε μέσα τα μήλα, τα καρύδια και ραντίζουμε με το κονιάκ.
  4. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη και την κανέλα, περιχύνουμε τα μήλα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον χυλό: Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό, το μπέικιν, τις βανίλιες, το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον χυμό πορτοκάλι.
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα.
  7. Βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο χυλός.
  8. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας, σε πιατέλα, έτσι ώστε να βρίσκονται τα μήλα στην κορυφή.
  • Το μυστικό είναι η μηλόπιτα να βγει λεπτή, σαν τάρτα και όχι φουσκωτή σαν κέικ, γι αυτό προτιμάμε να τη βάλουμε σε απλωτό ταψάκι.
  • Αυτή η μηλόπιτα τρώγεται νοστιμότερη ζεστή ή χλιαρή.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χυμό πορτοκάλι με γάλα ή γιαούρτι. Επίσης, για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι.