
Υλικά
για μία στρογγυλή φόρμα για κέικ
- 4-5 μήλα κόκκινα
- ½ κούπα καρυδόψυχα χοντροκομμένη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για τη βάση του ταψιού
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
Για το χυλό
- 4 αυγά
- ¾ φλ. χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
- 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 καψουλάκια βανιλίνης
- 1 φλ. ζάχαρη
Φυσικώς γλυκύς οίνος από την ποικιλία Gewurztraminer με εκρηκτικό άρωμα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Espera - Chateau Semeli
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την πηλιορείτικη μηλόπιτα κόβουμε τα μήλα ολόκληρα σε μέτριες ροδέλες, αφαιρώντας τα κουκούτσια. Αν θέλουμε μπορούμε να καθαρίσουμε τη φλούδα ή να την αφήσουμε ως έχει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα για κέικ, απλώνουμε ομοιόμορφα το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Στρώνουμε μέσα ομοιόμορφα τα μήλα, τα καρύδια και ραντίζουμε με το κονιάκ.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον χυμό πορτοκάλι.
- Απλώνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο χυλός.
- Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας, σε πιατέλα, έτσι ώστε να βρίσκονται τα μήλα στην κορυφή.
- Το μυστικό είναι η μηλόπιτα να βγει λεπτή, σαν τάρτα και όχι φουσκωτή σαν κέικ, γι αυτό προτιμάμε να τη βάλουμε σε απλωτό ταψάκι.
- Αυτή η μηλόπιτα τρώγεται νοστιμότερη ζεστή ή χλιαρή.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χυμό πορτοκάλι με γάλα ή γιαούρτι. Επίσης, για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι.