Με βασικό άξονα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τη λιτή πρώτη ύλη, το πιάτο αυτό αναδεικνύει τη φιλοσοφία της απλής, μεσογειακής κουζίνας.

Πράσα με πατάτες λαδερά

Υλικά
  • 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 5-6 πατάτες μέτριες, κομμένες στα 2 ή στα 4
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 130 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι θαλασσινό
  • λίγο νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα λαδερά πράσα με πατάτες (κεντανέ με πατάτες) βάζουμε τα κομμένα πράσα σε λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά να καθαρίσουν. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
  2. Ζεσταίνουμε 80 ml ελαιόλαδο σε πλασωτέ κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
  3. Ρίχνουμε τις πατάτες και τα πράσα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα πράσα.
  4. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
  5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πιεί τα πολλά υγρά.
  7. Προσθέτουμε ακόμα 60 ml ελαιόλαδο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ και μαγειρεύουμε ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει.
  8. Ολοκληρώνουμε με τον χυμό λεμονιού και το μαϊντανό, ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  9. Σερβίρουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.

Είναι ακόμα πιο νόστιμο χλιαρό ή την επόμενη ημέρα που δένουν ακόμα καλύτερα οι γεύσεις.