Υλικά
  • 170 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους + επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • 2½ κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 3 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλ. ξινόγαλο
  • 1 φλ. γραβιέρα ή Gruyère τριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον πουρέ πατάτας στον φούρνο με ξινόγαλο και γραβιέρα βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και 2 κ.σ. αλάτι. Βράζουμε χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να τσιμπιούνται με πιρούνι.
  2. Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ.
  3. Προσθέτουμε τα 170 γρ. βούτυρο, το υπόλοιπο αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στον πουρέ.
  4. Προσθέστε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Επειδή θέλουμε ο πουρές να είναι αφράτος και κρεμώδης, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ξινόγαλο, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 40x25 εκ.
  6. Κρατάμε 1 φλ. από τον πουρέ, αδειάζουμε τον υπόλοιπο μέσα στο σκεύος και ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα.
  7. Βάζουμε τον υπόλοιπο πουρέ σε κορνέ και σχηματίζουμε ροζέτες περιμετρικά του πουρέ. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
  8. Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει ο πουρές μια ωραία, χρυσαφένια κρούστα.