Η σαλάτα Waldorf γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, στο ιστορικό ξενοδοχείο Waldorf–Astoria της Νέας Υόρκης, από το οποίο πήρε και το όνομά της. Εκεί φιλοξενήθηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές κοινωνικές εκδηλώσεις της Νέας Υόρκης και σε ένα από τα κοκτέιλ πάρτι εκεί, σερβιρίστηκε για πρώτη φορά ένας απλός αλλά ευρηματικός συνδυασμός: τραγανό μήλο, σέλερι και καρύδια, δεμένα με μια δροσερή κρεμώδη σος. Έτσι δημιουργήθηκε η σαλάτα Waldorf και δημιουργός της ο maître d’hôtel Oscar Tschirky, ο οποίος έμεινε γνωστός ως «Oscar of the Waldorf». Το 1931 το ξενοδοχείο κατεδαφίστηκε για να χτιστεί στη θέση του το Empire State Building. Το σημερινό Waldorf–Astoria βρίσκεται στην Park Avenue. 

Αν τα σταφύλια που βάζουμε εδώ, στη δική μας παραλλαγή αυτή της σαλάτας δεν είναι πια στην εποχή τους, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σταφίδες ή αποξηραμένα cranberries.

Υλικά
  • 2 μήλα πράσινα, μεγάλα, κομμένα σε κυβάκια
  • 2–3 κοτσάνια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 100 γρ. σταφύλια
  • 150 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1–2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • φύλλα μαρουλιού ή γαλλικής σαλάτας, πλυμένα και καλά στεγνωμένα (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σαλάτα Waldorf σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τα μήλα, το σέλερι, τα καρύδια και τα σταφύλια.
  4. Ανακατεύουμε απαλά, για να ενωθούν όλα τα υλικά.
  5. Σε ένα πιάτο στρώνουμε τα φύλλα μαρουλιού περιμετρικά και τοποθετούμε στο κέντρο τη σαλάτα.
  6. Σερβίρουμε αμέσως.
  • Για πιο ελαφριά εκδοχή μπορούμε να παραλείψουμε τη μαγιονέζα και να χρησιμοποιήσουμε λίγο επιπλέον γιαούρτι στη θέση της.
  • Αν δεν θέλουμε να τη σερβίρουμε αμέσως, διατηρούμε τη σαλάτα, χωρίς το μαρούλι, σε μπολ στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.