Υλικά
- 3 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και χλιαρό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού σουρωμένο
- 1 κ.σ. νερό
- αλάτι, πιπέρι λευκό, ή καγιέν για πιο πικάντικη γεύση
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σως ολλαντέζ (hollandaise sauce) ετοιμάζουμε μπεν-μαρί βάζοντας λίγο νερό σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετώντας το σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει. Τοποθετούμε από πάνω ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ το οποίο δεν πρέπει ακουμπάει το νερό! Αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλιώς οι κρόκοι θα κόψουν.
- Βάζουμε στο μπολ τους κρόκους μαζί με 1 κ.σ. νερό και τον χυμό λεμονιού.
- Χτυπάμε έντονα με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν ελαφρώς.
- Σιγά-σιγά, και σε πολύ λεπτή ροή, ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο ενώ συνεχίζουμε το έντονο χτύπημα με το σύρμα.
- Η σάλτσα θα αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρεμώδης ενώ πρέπει να προσέχουμε να παραμείνει λεία και να μην κόψει.
- Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει υπερβολικά, προσθέτουμε 1 κ.σ. χλιαρό νερό και χτυπάμε ξανά με το σύρμα μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε αλάτι, λευκό πιπέρι (ή καγιέν) και, αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον λεμόνι.
- Η σως σερβίρεται ιδανικά ζεστή ή χλιαρή και δεν διατηρείται καλά αν ξαναζεσταθεί.
Το μπεν-μαρί δεν πρέπει να βράζει δυνατά – αλλιώς οι κρόκοι θα «κόψουν».