Αν οι σαρδέλες μας είναι πολύ φρέσκες δεν χρειάζονται πολλά - πολλά. Τις μαγειρεύουμε όσο πιο απλά γίνεται για να απολαύσουμε τη φυσική τους νοστιμιά. Το μόνο που χρειάζονται είναι καλό καθάρισμα, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και θαλασσινό αλάτι. Προσέχουμε όμως να μην τις παραψήσουμε, γιατί στεγνώνουν γρήγορα λόγω μεγέθους.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από λέπια και εντόσθια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι θαλασσινό, χοντρό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κ.γ. ρίγανη + επιπλέον για το σερβίρισμα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά με αρώματα μανταρινιού, γκρέιπφρουτ και μήλου, τραγανή οξύτητα και πλούσια επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Vino Di Sasso Sclavos Wines
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις ψητές σαρδέλες καθαρίζουμε τα ψάρια αφαιρώντας τα εντόσθια και, αν θέλουμε και το κεφάλι. Ξεπλένουμε καλά με νερό και τις στραγγίζουμε.
- Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τις βάζουμε σε πιατέλα.
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Για ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε ψησταριά
- Ζεσταίνουμε καλά την ψησταριά ή ετοιμάζουμε τα κάρβουνα. Τοποθετούμε τις σαρδέλες σε καθαρή σχάρα και τις ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και αν έχουμε σχαροτήγανο.
Για ψήσιμο στο φούρνο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
- Τοποθετούμε τις σαρδέλες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Δεν τις παραψήνουμε για να μη στεγνώσουν.
- Σερβίρουμε τις σαρδέλες συνοδεύοντας με φέτες λεμονιού ή λαδολέμονο, με ψητά ή βραστά λαχανικά, με χόρτα ή άλλες σαλάτες και ωραίο χωριάτικο ψωμί! Μπορούμε στο σερβίρισμα να πασπαλίσουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό.
- Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ψήσουμε και μεγάλο γαύρο, κολιούς ή μικρές γόπες.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο επιπλέον αρωματικό, όπως θυμάρι ή μαντζουράνα.
- Ταιριάζουν και με σάλτσα με ταχίνι, ελιές και λεμόνι.