Υλικά
            
                - 500 γρ. φάβα
 - 1½ lt νερό
 - 1 κρεμμύδι πολύ μεγάλο, χοντροκομμένο ή 2 μεγάλα
 - 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
 - 1 καρότο μικρό σε ροδέλες
 - 2-3 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένο
 - 6 κ.σ. ελαιόλαδο
 - χυμό από ½ ή 1 λεμόνι
 - αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό - Οινοποιείο Δουλουφάκη
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για την κλασική φάβα μουλιάζουμε πρώτα τη φάβα σε κρύο νερό για 30 λεπτά και τη στραγγίζουμε.
 - Σε αντικολλητική κατσαρόλα - απαραίτητα, γιατί έχει την τάση να κολλάει - σοτάρουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τη φάβα, το νερό και το αλάτι.
 - Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται, για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς η φάβα, ανάλογα πόσο βραστερή είναι.
 - Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι, δοκιμάζουμε το αλάτι.
 - Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε
 
Σερβίρουμε τη φάβα απλά με κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο και ρίγανη ή με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη. Της ταιριάζει και η ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, με ρίγανη και ελαιόλαδο.
Ελένη Ψυχούλη