Υλικά

Για το ριζότο

  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 2 παντζάρια μέτρια (περίπου 300 γρ.), τριμμένα
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 750 ml ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • 100 ml κρασί λευκό (προαιρετικά)
  • 50 γρ. vegan τυρί σκληρό, τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα φύλλα παντζαριού

  • τα φύλλα από τα παντζάρια, πλυμένα καλά, στεγνωμένα και χοντροκομμένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • λίγο αλάτι 

Ροζέ, συνδυασμός από Garnacha και Viura με έντονα και σύνθετα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και  λευκών ανθών, καλά ισορροπημένο, με την οξύτητα να ενσωματώνεται αρμονικά με την αίσθηση όγκου στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Muga Rosado - Bodegas Muga

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ριζότο με παντζάρι και καραμελωμένα φύλλα παντζαριού ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση.
  5. Στα 10 λεπτά μαγειρέματος, προσθέτουμε τα τριμμένα παντζάρια και συνεχίζουμε μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες (περίπου 18-20 λεπτά συνολικά).
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το vegan τυρί, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί.
  7. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα φύλλα παντζαριού: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φύλλα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, λίγο αλάτι και τα καραμελώνουμε για 2 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό, γαρνιρισμένο με τα καραμελωμένα φύλλα και επιπλέον vegan τυρί.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το vegan τυρί με διατροφική μαγιά.
  • Αντί για λευκό κρασί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό από μισό λεμόνι.