Ριζότο με παντζάρι και μπλε τυρί
Υλικά
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (καρναρόλι ή Arborio)
  • 2 παντζάρια μέτρια, βρασμένα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 800 ml ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • 100 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 συσκευασία Castello Danablu Μπλε Τυρί
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • καρύδια ελαφρώς καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • Castello Danablu Μπλε Τυρί
  • θυμάρι φρέσκο

Λευκό Chardonnay από την Καλιφόρνια και την κοιλάδα της Νάπα με αρώματα εσπεριδοειδών, πλούσια δομή και γευστική ένταση. Η πρόταση του WSPC: Private Selection Chardonnay - Robert Mondavi

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το γιορτινό κόκκινο ριζότο με παντζάρι και μπλε τυρί, πολτοποιούμε τα βρασμένα παντζάρια στο μπλέντερ. Εναλλακτικά για πιο έντονη υφή μπορούμε να τα τρίψουμε στον τρίφτη (στις μεγάλες τρύπες του τρίφτη) και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Αν χρησιμοποιούμε σκόρδο, το προσθέτουμε και αυτό και σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμη.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 1 λεπτό.
  5. Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε 1-2 κουτάλες της σούπας από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί, προσθέτουμε και άλλο, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι al dente.
  6. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε το παντζάρι και ανακατεύουμε καλά, για να αποκτήσει το ριζότο βαθύ κόκκινο χρώμα. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι.
  7. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε το Castello Danablu Μπλε Τυρί κομμένο σε κομμάτια, την παρμεζάνα και το βούτυρο Lurpak. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν, δημιουργώντας μια κρεμώδη υφή.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως το ριζότο, ζεστό, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα καρύδια για τραγανή υφή, επιπλέον Castello Danablu Μπλε Τυρί κομμένο σε κομμάτια και λίγο φρέσκο θυμάρι.
  • Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα παντζάρια στον ατμό που τα βρίσκουμε σε συσκευασία βάκουμ στα σούπερ μάρκετ.