Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 400 γρ. γλυκοπατάτες, ψητές ή ατμού
- 150 γρ. φασόλια κόκκινα σε κονσέρβα, καλά στραγγισμένα
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 2 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 30 γρ. βρώμη
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το γουακαμόλε
- 2 αβοκάντο
- 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1-2 κ.σ. χυμό από λάιμ
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα burgers
- 4 vegan ψωμάκια για burger
- 4 κ.σ. χούμους
- 4 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές φέτες
- πράσινη σαλάτα της επιλογής μας
- πάπρικα
Sauvignon Blanc με αρώματα λεμονιού, λάιμ και μάνγκο, νύξεις λευκών άνθεων, τραγανή οξύτητα και επίγευση με διάρκεια. Η πρότασή μας: Αγέλη Sauvignon Blanc - Lykos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις γλυκοπατάτες, τα φασόλια και τα πατάμε με πιρούνι μέχρι να γίνουν σαν πουρές.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30'.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.
- Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε 4 μπιφτέκια, τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 25'.
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά ώστε να σταθεροποιηθούν.
Για το γουακαμόλε
- Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πολτοποιούμε με πιρούνι.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το γουακαμόλε και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.
Για τα burgers
- Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα φρυγανίζουμε.
- Τοποθετούμε σε κάθε ψωμάκι ένα μπιφτέκι γλυκοπατάτας, μία στρώση χούμους, τα φύλλα της πράσινης σαλάτας, τις πιπεριές, τα ραπανάκια και τέλος το γουακαμόλε.
- Πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, κλείνουμε τα burgers και σερβίρουμε.
Ανάλογα την υγρασία που θα «βγάλει» η γλυκοπατάτα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον βρώμη.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χούμους μπορούμε να προσθέσουμε vegan μαγιονέζα ή τυρί κρέμα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κόκκινα φασόλια με λευκά φασόλια ή ρεβίθια.