
Στη μέθοδο που χρησιμοποιούμε ξύδι, η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Ετοιμάζουμε ένα διάλυμα με ξύδι, αλάτι και συχνά ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό και το υλικό μας συντηρείται μέσα του άψογα και για καιρό. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την πρώτη ύλη μας. Υλικά τριμμένα ή πολύ λεπτοκομμένα, όπως το καρότο ή το κρεμμύδι, μπορεί να είναι έτοιμα προς κατανάλωση μετά από 24-30 ώρες. Συνήθως χρειάζονται παραπάνω χρόνο, γύρω στις 1-2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση όσο μένουν στο ξύδι τους, τόσο μεγαλύτερη ένταση και νοστιμιά αποκτούν!
Υλικά
Υλικά
για ένα μεγάλο βάζο του 1-1.5 lt ή 2-3 βαζάκια των 500 ml
- 200 γρ. καρότα κομμένα σε μέτριες λωρίδες
- 200 γρ. αγγουράκια μικρά με τη φλούδα τους, κομμένα σε μέτριες λωρίδες (προαιρετικά)
- 200 γρ. κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
- 200 γρ. πιπεριές μικρές πράσινες ή Φλωρίνης ή κέρατο, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
- 5-6 κλωναράκια σέλινου, πολύ φρέσκα
- 500 ml νερό
- 500 ml ξίδι, λευκό ή μηλόξιδο
- 2 κ.σ. αλάτι χοντρό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
- 2 φύλλα δάφνης
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για να φτιάξουμε το ανάμεικτο τουρσί λαχανικών σε ξύδι, πρώτα πλένουμε καλά και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια ή ροδέλες. Τα ανακατεύουμε σε μπολ και τα μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Φροντίζουμε κάθε βάζο να έχει 1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με τη χωρητικότητα του βάζου).
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ξίδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι.
- Περιχύνουμε τα λαχανικά με το ζεστό μείγμα του ξυδιού μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
- Σφραγίζουμε καλά τα βάζα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο και περιμένουμε 1-2 εβδομάδες πριν τα καταναλώσουμε.
- Διατηρείται έως και 6 μήνες στο ψυγείο.