Στη μέθοδο που χρησιμοποιούμε ξύδι, η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Ετοιμάζουμε ένα διάλυμα με ξύδι, αλάτι και συχνά ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό και το υλικό μας συντηρείται μέσα του άψογα και για καιρό. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την πρώτη ύλη μας. Υλικά τριμμένα ή πολύ λεπτοκομμένα, όπως το καρότο ή το κρεμμύδι, μπορεί να είναι έτοιμα προς κατανάλωση μετά από 24-30 ώρες. Συνήθως χρειάζονται παραπάνω χρόνο, γύρω στις 1-2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση όσο μένουν στο ξύδι τους, τόσο μεγαλύτερη ένταση και νοστιμιά αποκτούν!

Υλικά

Υλικά 

για ένα μεγάλο βάζο του 1-1.5 lt ή 2-3 βαζάκια των 500 ml

  • 200 γρ. καρότα κομμένα σε μέτριες λωρίδες
  • 200 γρ. αγγουράκια μικρά με τη φλούδα τους, κομμένα σε μέτριες λωρίδες (προαιρετικά)
  • 200 γρ. κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
  • 200 γρ. πιπεριές μικρές πράσινες ή Φλωρίνης ή κέρατο, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
  • 5-6 κλωναράκια σέλινου, πολύ φρέσκα  
  • 500 ml νερό
  • 500 ml ξίδι, λευκό ή μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. αλάτι χοντρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνης
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε το ανάμεικτο τουρσί λαχανικών σε ξύδι, πρώτα πλένουμε καλά και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια ή ροδέλες. Τα ανακατεύουμε σε μπολ και τα μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Φροντίζουμε κάθε βάζο να έχει 1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με τη χωρητικότητα του βάζου).
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ξίδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.  Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το ζεστό μείγμα του ξυδιού μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
  4. Σφραγίζουμε καλά τα βάζα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.
  5. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και περιμένουμε 1-2 εβδομάδες πριν τα καταναλώσουμε. 
  6. Διατηρείται έως και 6 μήνες στο ψυγείο.