
Αυτή η συνταγή γίνεται με τη μέθοδο της ζύμωσης, η οποία προκαλείται σταδιακά, όταν η πρώτη ύλη μας μείνει μέσα σε άλμη για κάποιο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή τα φυσικά σάκχαρα αρχίζουν και διασπώνται και σχηματίζουν μια χημική ένωση που ονομάζεται «γαλακτικό οξύ», το οποίο συντηρεί το τουρσί και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενζύμων και βακτηρίων πολύ ωφέλιμων για το πεπτικό σύστημα και την υγεία του εντέρου. Η διαδικασία με την άλμη θέλει πολύ προσοχή στην υγιεινή καθώς τα πάντα πρέπει να είναι αποστειρωμένα για να μην προκληθεί μούχλα στο τουρσί. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 5-10 ημέρες.
Υλικά
για 2-3 βάζα των 750 ml ή ένα μεγάλο βάζο του 1,5 λίτρου
- 500 γρ. λάχανο λεπτοκομμένο σε λωρίδες
- 300 γρ. καρότα κομμένα σε μέτριες λωρίδες
- 200 γρ. πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτριες λωρίδες
- 1 lt νερό
- 2 κ.σ. αλάτι χοντρό
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
- 1 φύλλο δάφνης
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για να φτιάξουμε το ανάμεικτο τουρσί λαχανικών σε άλμη, πρώτα πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται.
- Ετοιμάζουμε την άλμη διαλύοντας το αλάτι στο νερό.
- Τοποθετούμε τα κομμένα λαχανικά σε αποστειρωμένα βάζα.
- Μοιράζουμε το σκόρδο, το πιπέρι και τη δάφνη στα βάζα.
- Προσθέτουμε την άλμη στα βάζα μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα λαχανικά.
- Κλείνουμε τα βάζα χαλαρά (για να επιτρέψουμε τη ζύμωση) και τα αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 7-10 ημέρες.
- Μόλις το τουρσί αποκτήσει την επιθυμητή γεύση, το μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου διατηρείται έως και 6 μήνες.