Αν θέλεις κάτι νόστιμο και διαφορετικό για το πρωινό του Σαββατοκύριακου ή το brunch σου, σίγουρα αυτή την ιδέα θα τη λατρέψεις. Άλλωστε η ζύμη για αυτά τα ταρτάκια είναι πανεύκολη, αφού είναι η ίδια ζύμη με της galette και ετοιμάζεται χωρίς μίξερ μέσα σε λίγα λεπτά. Οπότε δεν έχεις και δικαιολογία με τόση ευκολία να μην τα φτιάξεις αμέσως. 

Είναι ιδανικά για το ξεκίνημα της ημέρας, αλλά γιατί όχι και σαν κυρίως γεύμα συνοδευόμενα με μία πράσινη σαλάτα.

Πάντως, μπορείς να τα ετοιμάσεις και από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί απλώς να τα βάλεις στο φούρνο.

Αλμυρά ταρτάκια με αυγό

Αλμυρά ταρτάκια με αυγό

Αλμυρές τάρτες με αυγό και απάκι

 

 


 

Υλικά

για 5 ατομικές τάρτες

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 160 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 3-4 κ.σ. νερό παγωμένο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 αυγό, ξεχωριστά το ασπράδι και ο κρόκος

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. απάκι
  • 5 αυγά
  • αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις αλμυρές τάρτες με αυγό και απάκι, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.
  3. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  5. Έπειτα για τη γέμιση ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το θυμάρι και ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  7. Βάζουμε το μπολ για λίγο στο ψυγείο.
  8. Τρίβουμε τη γραβιέρα και την αφήνουμε στην άκρη και παράλληλα κόβουμε το απάκι σε μικρά κυβάκια.
  9. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 5 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε ένα σε κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλείφουμε την επιφάνεια τους με το ασπράδι.
  10. Ρίχνουμε στο κέντρο της ζύμης την τριμμένη γραβιέρα. Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις τοποθετούμε πάνω από το τυρί και φροντίζουμε να αφήσουμε κενό 1 εκατοστού, περιμετρικά της ζύμης.
  11. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ταρτάκια.
  12. Τα βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το απάκι και στη μέση σπάμε ένα αυγό. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά.
  13. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.