
Σε αυτή τη συνταγή μπορείς να προσθέσεις οποιαδήποτε λαχανικά λαχταράς. Ακόμα και πατάτες. Απλά φρόντισε να τα κόψεις αναλόγως. Δηλαδή λαχανικά, όπως η πατάτα και το καρότο, θα πρέπει να κοπούν σε πιο λεπτές φέτες, ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο με τα πιο μαλακά λαχανικά, όπως είναι το κολοκυθάκι.
Για το κολοκυθάκι θα πρέπει να προσέξεις επίσης αφού το κόψεις σε φέτες να το πασπαλίσεις με λίγο αλάτι και να περιμένεις για 15 λεπτά περίπου, ώστε να αποβάλλει την επιπλέον υγρασία. Έπειτα το σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας.
Για τη ζύμη
- 290 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
- 90 ml νερό παγωμένο
- 40 γρ. γιαούρτι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
Για τη γέμιση
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
- 1 πιπεριά πράσινη κομμένο σε φέτες
- 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 100 γρ. ανθότυρο
- ελαιόλαδο
- 10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό από την ποικιλία Πρεκνάδι με έντονο αρωματικό χαρακτήρα από αχλάδι και γιασεμί, ισορροπημένη οξύτητα και απολαυστική επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Πρεκνάδι - Διαμαντάκου
Για τα λαχανικά
- Για την τάρτα γκαλέτ με λαχανικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές φέτες και τα απλώνουμε στο ταψί.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά.
Για τη σάλτσα ντομάτας
- Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για την τάρτα
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, κάνοντας γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να μη ζεσταθεί.
- Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το κρύο νερό με το γιαούρτι. Το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και πάλι με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε, δε θέλουμε να ζεστάνουμε με τα χέρια μας το βούτυρο.
- Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε διάμετρο περίπου 40 εκ. πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν χρειαστεί κατά το άνοιγμα προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Πρώτα απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας και έπειτα στρώνουμε από πάνω τα λαχανικά φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκ. από τις άκρες της ζύμης. Προσθέτουμε το ανθότυρο και τα ντοματίνια.
- Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να την εγκλωβίσει μέσα της.
- Μεταφέρουμε στη σχάρα του φούρνου με το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.