Χοιρινό μπούτι αργοψημένο στον φούρνο
Υλικά

για 8-10 άτομα

  • 2-2½ κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκκαλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε μπαστουνάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι 
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 130 ml κρασί λευκό
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες

  • 1½ κιλό πατάτες baby
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
  • ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι 
  • ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • κλαδάκια από θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ξινόμαυρο από τη Ναόυσα. Πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από κόκκινα και μαύρα φρούτα, λιαστή ντομάτα και μπαχαρικά. Η πρόταση του WSPC: Naoussa - Diamantakos

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Γιορτινό αργοψημένο χοιρινό μπούτι στον φούρνο κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι προσεκτικά το κρέας κατά μήκος στη μέση και το ανοίγουμε στον πάγκο σαν βιβλίο. Του κάνουμε λοξές μαχαιριές με το μαχαίρι, όχι πολύ βαθιές.
  2. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα μπαστουνάκια του σκόρδου και τα ανακατεύουμε με μπόλικο αλατοπίπερο. Παίρνουμε ένα μυτερό μαχαίρι, ανοίγουμε στο κρέας εδώ και εκεί τρυπούλες και μπήγουμε μέσα τους τα μπαστουνάκια του σκόρδου.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  4. Ανακατεύουμε το βούτυρο Lurpak με τη μουστάρδα, το μέλι, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, το μπαχάρι, το θυμάρι, το υπόλοιπο αλατοπίπερο από το μπολ με το σκόρδο και με πινέλο αλείφουμε με το μισό από το μείγμα το εσωτερικό του κρέατος.
  5. Κλείνουμε το κρέας και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής για να μη χάσει το σχήμα του στο ψήσιμο. Το αλείφουμε και εξωτερικά με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και το μεταφέρουμε σε ταψί. Περιχύνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
  6. Στο μεταξύ βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται με πιρούνι και τις στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε στη μέση τις μεγαλύτερες από αυτές. Τις μικρότερες τις πατάμε με την παλάμη στον πάγκο να σπάσουν λίγο.
  7. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις πατάτες και από τις δυο πλευρές να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις φέρνουμε μερικές βόλτες μαζί. Ύστερα ρίχνουμε τα ξύσματα και τους χυμούς των εσπεριδοειδών, τη μουστάρδα, τα κλαδάκια του θυμαριού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί. Σβήνουμε τη φωτιά.
  8. Μόλις περάσουν οι 3 ώρες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τον σπάγκο. Παίρνουμε λίγο ζουμί από το ταψί, το ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα και αλείφουμε το κρέας. 
  9. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας.
  • Μπορούμε τα τελευταία 20 λεπτά να βάλουμε και τις πατάτες στο ταψί, μαζί με το κρέας, για να πάρουν ρόδινο χρώμα.
  • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες πατάτες, θα τις κόψουμε κυδωνάτες ή σε χοντρά κομμάτια, θα τις ανακατέψουμε σε μεγάλο μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και θα τις προσθέσουμε στο ταψί με το κρέας αφού περάσουν οι πρώτες 2 ώρες ψησίματος. Αφού περάσουν 3 ώρες, θα αφαιρέσουμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το αλουμινόχαρτο και τον σπάγκο και θα αλείψουμε το κρέας με τη μαρμελάδα. Θα αυξήσουμε τη θερμοκρασία και θα ψήσουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όλα καλά.