Υλικά
            
        
        
        
        
    - 3 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
 - 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και χλιαρό
 - 2 κ.σ. χυμό λεμονιού σουρωμένο
 - 1 κ.σ. νερό
 - αλάτι, πιπέρι λευκό, ή καγιέν για πιο πικάντικη γεύση
 
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για τη σως ολλαντέζ (hollandaise sauce) ετοιμάζουμε μπεν-μαρί βάζοντας λίγο νερό σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετώντας το σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει. Τοποθετούμε από πάνω ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ το οποίο δεν πρέπει ακουμπάει το νερό! Αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλιώς οι κρόκοι θα κόψουν.
 - Βάζουμε στο μπολ τους κρόκους μαζί με 1 κ.σ. νερό και τον χυμό λεμονιού.
 - Χτυπάμε έντονα με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν ελαφρώς.
 - Σιγά-σιγά, και σε πολύ λεπτή ροή, ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο ενώ συνεχίζουμε το έντονο χτύπημα με το σύρμα.
 - Η σάλτσα θα αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρεμώδης ενώ πρέπει να προσέχουμε να παραμείνει λεία και να μην κόψει.
 - Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει υπερβολικά, προσθέτουμε 1 κ.σ. χλιαρό νερό και χτυπάμε ξανά με το σύρμα μέχρι να δέσει.
 - Αποσύρουμε από τη φωτιά.
 - Προσθέτουμε αλάτι, λευκό πιπέρι (ή καγιέν) και, αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον λεμόνι.
 - Η σως σερβίρεται ιδανικά ζεστή ή χλιαρή και δεν διατηρείται καλά αν ξαναζεσταθεί.
 
Το μπεν-μαρί δεν πρέπει να βράζει δυνατά – αλλιώς οι κρόκοι θα «κόψουν».
Καρολίνα Δωρίτη