Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κρεμμύδια μέτρια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 150 ml κρασί λευκό
- 700 ml νερό
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. προσούτο
- 4 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- λάδι τρούφας
Λευκό, αφρώδες από τις ποικιλίες Chardonnay (85%) και Pinot Blanc (15%), με εκφραστικά αρώματα μήλου, ροδάκινου και άνθεων. Ένταση και φρεσκάδα στο στόμα με κομψή επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Montenisa Blanc de Blancs - Antinori
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας και προσούτο καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδια και το σκόδρο.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα chips προσούτο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Απλώνουμε τις φέτες προσούτο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και να γίνουν τραγανές.
- Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε καλά τα λαχανικά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτοντας στο πιάτο λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, μερικές σταγόνες λάδι τρούφας, τα chips προσούτο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Το νερό στην κατσαρόλα πρέπει να σκεπάζει τα λαχανικά. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί θα βγει αραιή η βελουτέ. Σε περίπτωση που σας βγει πηχτή, μετά την πολτοποίηση μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.
- Πολτοποιήστε καλά και μην αφήσετε καθόλου κομμάτια μέσα στη σούπα.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας λίγη τριμμένη παρμεζάνα.