Ελαφριά αλλά γεμάτη χαρακτήρα, λειτουργεί ιδανικά ως κυρίως ή συνοδευτικό και μπορεί να γίνει η βάση για δεκάδες παραλλαγές - προσθέτοντας φέτα ή άλλο τυρί, ψητά ή βραστά λαχανικά, τόνο, βραστό αυγό κ.α.  Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και κρατάει τέλεια στο ψυγείο.

Υλικά
  • 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικο, ξερά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι μεγάλο ή 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Sauvignon Blanc από το Friuli της Ιταλίας με εκρηκτικά αρώματα τροπικών φρούτων και νύξεις βοτανικότητας. Η πρόταση του WSPC: Sauvignon Blanc Bidoli

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, πιπεριά Φλωρίνης και μυρωδικά, βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν για περίπου 25–30 λεπτά. 
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα φασόλια, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
  4. Σε ένα δεύτερο, μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
  • Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο κλεισμένη αεροστεγώς σε δοχείο για 2-3 ημέρες.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ψιλοκομμένο αγγούρι, ντοματίνια, φέτα ή ακόμα και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.