Υλικά
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 4 αυγά
- 80 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον κιμά
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιος
- 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 125 ml κρασί λευκό
- 500 γρ. ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα κονκασέ
- κύμινο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το παστίτσιο
- ½ κιλό μακαρόνια για παστίτσιο, βρασμένα
- 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 120 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
Ερυθρό κρασί, Pinot Noir με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρότασή μας: Hahn Pinot Noir από την Καλιφόρνια
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ, με ελαφριά κρέμα γιαουρτιού, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε με σύρμα ή με πιρούνι, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, κύμινο και σοτάρουμε έως ότου αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με 125 ml καυτό νερό.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε έως ότου μειωθούν τα υγρά και μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
- Απλώνουμε τα βρασμένα μακαρόνια στο ταψί και από πάνω ρίχνουμε τον κιμά, ενώ παράλληλα τον στρώνουμε να πάει παντού.
- Περιχύνουμε και το μείγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
- Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο περιμένουμε μέχρι να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.