Υλικά

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον κιμά

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιος
  • 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 125 ml κρασί λευκό
  • 500 γρ. ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα κονκασέ
  • κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το παστίτσιο

  • ½ κιλό μακαρόνια για παστίτσιο, βρασμένα
  • 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 120 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο

Ερυθρό κρασί, Pinot Noir με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρότασή μας: Hahn Pinot Noir από την Καλιφόρνια

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ, με ελαφριά κρέμα γιαουρτιού, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε με σύρμα ή με πιρούνι, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. 
  2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, κύμινο και σοτάρουμε έως ότου αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
  3. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με 125 ml καυτό νερό.
  4. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε έως ότου μειωθούν τα υγρά και μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
  7. Απλώνουμε τα βρασμένα μακαρόνια στο ταψί και από πάνω ρίχνουμε τον κιμά, ενώ παράλληλα τον στρώνουμε να πάει παντού.
  8. Περιχύνουμε και το μείγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  9. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο περιμένουμε μέχρι να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.