
Υλικά
Για τα μπουτάκια κοτόπουλου
- 6-8 μπουτάκια κοτόπουλου (με το κόκκαλο και την πέτσα)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- 2–3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο (φύλλα) ή 1 κ.γ. ξερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σως με πιπεριές, μουστάρδα και πορτοκάλι
- 2 πιπεριές πορτοκαλί
- 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
- 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 σκελίδα σκόρδου μικρή, λιωμένη (προαιρετικά)
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. ταχίνι
- 1 κ.γ. φύλλα από θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αγιωργίτικο και Syrah με αρώματα φράουλας, βύσσινου και κερασιού, πικάντικες νότες και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Mythic River Rose Κτήμα Γκόφα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμόνι, με το μέλι και το σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σταδιακά, ενώ ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Βάζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε ένα μπολ ή πυρίμαχο σκεύος και τα αλείφουμε με το μείγμα.
- Τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή όλη νύχτα).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί.
- Τοποθετούμε τα μπουτάκια το ένα δίπλα στο άλλο με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά.
Για τη σως με πιπεριές, μουστάρδα και πορτοκάλι
- Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε στον φούρνο, στους 200°C, για 20–25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει ελαφρώς η φλούδα τους. Αν χρειαστεί τις γυρνάμε.
- Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια και τις αφήνουμε 10 λεπτά σε σουρωτήρι να στραγγίσουν λίγο.
- Βάζουμε τις πιπεριές με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το θυμάρι, στο μπλέντερ ή τον πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο.
- Ανακατεύουμε μέσα το θυμάρι και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Για τα μπουτάκια κοτόπουλου: Αν δεν έχουμε χρόνο για μαρινάρισμα μπορούμε να το παραλείψουμε και να τα ψήσουμε απευθείας αφού πρώτα τα αλείψουμε καλά με το μείγμα.
- Για τη σως: Μπορούμε να προσθέσουμε και 1 πιπερίτσα τσίλι για να κάνουμε τη σος πιο πικάντικη, ή αν θέλουμε να την αραιώσουμε προσθέτοντας λίγο κρύο νερό.
- Η σως μπορεί να συνοδεύσει και άλλα ψητά ή να σερβιριστεί ως ντιπ με διάφορα ωμά λαχανικά ή κριτσίνια ή να τη χρησιμοποιήσουμε σε σάντουιτς και wraps.