Τα μουστοκούλουρα είναι ένα γλυκό που φέρνει στο νου τις παραδοσιακές γεύσεις του ελληνικού τρύγου. Φτιαγμένα παραδοσιακά με μούστο, δηλαδή το χυμό των σταφυλιών που συλλέγεται κατά την οινοποίηση, αυτά τα αγαπημένα κουλουράκια γίνονται με δύο τρόπους, είτε τραγανά είτε μαλακά και αφράτα. Και τα δύο λαχταριστά και γεμάτα αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν την εποχή του φθινοπώρου.

Μουστοκούλουρα

Βήμα 1: Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη και το λάδι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη

Μουστοκούλουρα

Βήμα 2 & 3: Προσθέτουμε το πετιμέζι, το κονιάκ και ανακατεύουμε

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι για απόλαυση όλο τον χρόνο

Επειδή ο μούστος δεν εύκολα προσβάσιμος σε όλους και τον βρίσκουμε μόνο την εποχή του τρύγου, τα κουλουράκια αυτά γίνονται συχνά με πετιμέζι, το οποίο παράγεται από το μούστο. Η συνταγή αυτή είναι για μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι, για να μπορούμε να τα ετοιμάζουμε όλο τον χρόνο.

Μουστοκούλουρα

Βήμα 4: Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκάλι με τη σόδα. Προσοχή θα φουσκώσει!

Μουστοκούλουρα

Βήμα 5: Αδειάζουμε τον χυμό στο μπολ με το μείγμα

Μουστοκούλουρα

Βήμα 5: Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά

Τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το γαρίφαλο, συνδυάζονται υπέροχα τόσο με το μούστο όσο και με το πετιμέζι, δίνοντας πλούσιο άρωμα και βαθιά χαρακτηριστική γεύση στα κουλουράκια μας.

Μουστοκούλουρα

Βήμα 5: Προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρίφαλο και το αλάτι

Μουστοκούλουρα

Βήμα 6: Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας

Μουστοκούλουρα

Βήμα 6 & 7: Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη αλλάζουμε το σύρμα με σπάτουλα σιλικόνης. Ανακατεύοντας, προσθέτουμε σιγά-σιγά όσο αλεύρι χρειάζεται, μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια

Είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για παιδιά και συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ ή το τσάι, ενώ η γλυκύτητα τους είναι ευχάριστη, χωρίς να γίνεται υπερβολική. Χρησιμοποιώ καστανή, ακατέργαστη ζάχαρη, που είναι πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό και επιλέγω ένα καλό πετιμέζι. Συχνά συνταγές για μουστοκούλουρα συμπεριλαμβάνουν κακάο και αυτό συνήθως γίνεται για το χρώμα και όχι για τη γεύση. Εγώ προτιμώ εδώ να μην το βάλω, ενώ η ζάχαρη, το πετιμέζι και τα μπαχαρικά συμβάλουν στο να αποκτήσουν τα μουστοκούλουρα το επιθυμητό χρυφοκαφετί χρώμα τους.

Μουστοκούλουρα

Πλάσιμο - Βήμα 2: Πλάθουμε μπαλάκια με τη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και στη συνέχεια σχηματίζουμε με το καθένα χοντρό κορδόνι

Μουστοκούλουρα

Πλάσιμο - Βήμα 2: Πιάνουμε τη μία άκρη του κορδονιού και τυλίγουμε σε σπιράλ, σαν σαλιγκάρι

Τι προσέχουμε για να γίνουν τα μουστοκούλουρά μας μαλακά

Προσέχουμε να μην τα ψήσουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν, ο ακριβής χρόνος ψησίματος διαφέρει λίγο από φούρνο σε φούρνο, οπότε καλό είναι να τα προσέχουμε. Κατά τα άλλα η διαδικασία είναι πολύ απλή και ευχάριστη και γίνεται χωρίς μίξερ ή ζύμωμα.

Μουστοκούλουρα

Πλάσιμο - Βήμα 3: Τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Μουστοκούλουρα

Πλάσιμο - Βήμα 4: Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα στον φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς

Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέγουμε ένα αλεύρι μαλακό το οποίο συμβάλλει στο να παραμείνουν μαλακά. Το μαλακό αλεύρι περιέχει λιγότερη γλουτένη από το σκληρό, γεγονός που τα κάνει πιο τρυφερά και ευχάριστα στην υφή, χωρίς να είναι σφιχτά ή σκληρά.

Μουστοκούλουρα

Βγάζουμε τα μουστοκούλουρα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και να σταθεροποιηθούν πριν τα βγάλουμε από το ταψί

Μουστοκούλουρα

Τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά
Υλικά

για περίπου 26 μουστοκούλουρα

  • 120 γρ. ζάχαρη καστανή ακατέργαστη (τύπου demerara)
  • 120 ml ελαιόλαδο ελαφρύ ή ηλιέλαιο (ή μισό-μισό)
  • 150 ml πετιμέζι
  • 15 ml κονιάκ
  • 120 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2¼ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 550 γρ. αλεύρι μαλακό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Προετοιμασία

  1. Για τα μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι, βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το πετιμέζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι σε μεγάλο φλ. ή ποτήρι και ανακατεύουμε μέσα τη σόδα. Προσοχή θα φουσκώσει!
  5. Αδειάζουμε τον χυμό στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρίφαλο και το αλάτι.
  6. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας και μόλις αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη αλλάζουμε το σύρμα με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα.
  7. Ανακατεύοντας με τη σπάτουλα, προσθέτουμε σιγά-σιγά όσο αλεύρι χρειάζεται, μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και να πλάθεται εύκολα σε μπαλάκι, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Δε θέλουμε να την ανακατέψουμε πάρα πολύ για να βγουν αφράτα τα μουστοκούλουρα.
  8. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Πλάσιμο και ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε δυο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Πλάθουμε μπαλάκια με τη ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και στη συνέχεια σχηματίζουμε με το καθένα χοντρό κορδόνι. Πιάνουμε τη μία άκρη του κορδονιού και τυλίγουμε σε σπιράλ, σαν σαλιγκάρι.
  3. Τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα στις λαμαρίνες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ωραία και να ροδίσουν ελαφρώς. Δε θέλουμε να πάρουν πολύ χρώμα ούτε να τα παραψήσουμε γιατί θα βγουν στεγνά και πιο τραγανά.
  5. Βγάζουμε τα μουστοκούλουρα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και να σταθεροποιηθούν πριν τα βγάλουμε από το ταψί.
  6. Τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά.