Τα κάσιους χαρίζουν πλούσια υφή και φυσική γλύκα, ενώ το πορτοκάλι και το κάρδαμο δίνουν γιορτινό άρωμα και υπέροχη γεύση. Είναι μια βασιλόπιτα που μπορούμε να απολαύσουμε τόσο σε γιορτινό τραπέζι όσο και σαν καθημερινό κέικ. Εκτός από τα υλικά για τη βασιλόπιτα, θα χρειαστούμε ένα φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. 

Υλικά
  • 120 γρ. κάσιους ωμά και ανάλατα, μουλιασμένα για 4 ώρες και στραγγισμένα
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
  • 120 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 250 ml γάλα κάσιους ή αμυγδάλου
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο τριμμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα
  • λίγο αλάτι
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη vegan βασιλόπιτα με κάσιους και ζάχαρη άχνη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις και λαδώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ.
  2. Πολτοποιούμε τα μουλιασμένα κάσιους με το γάλα στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
  3. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα κάσιους και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ανακατεύουμε μέσα το κάρδαμο και το αλάτι.
  6. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, τοποθετούμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ισιώνουμε από πάνω με σπάτουλα.
  8. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
  9. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά και τη ξεφορμάρουμε.
  10. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να την διακοσμήσουμε με γιορτινά στοιχεία ή να σχηματίσουμε τα νούμερα του έτους με γλάσο.
  • Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα ψιλοκομμένα κάσιους στο μείγμα για υφή.