Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. καρύδια
- ζάχαρη άχνη
- λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τους κουραμπιέδες λαδιού κόβουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια πάνω σε επιφάνεια κοπής με μαχαίρι, γιατί δεν τα θέλουμε ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί μέσα το ελαιόλαδο. Ξεκινάμε να παίρνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι από γύρω και να το τρίβουμε με το λάδι.
- Ζυμώνουμε ελαφρά, προσθέτοντας και τα καρύδια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιογενή, μεταξένια ζύμη. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε στο ζύμωμα 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό για να διευκολυνθούμε. Προσοχή, δεν παραζυμώνουμε για να μην βγάλει το λάδι της η ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά τουλάχιστον.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 3 ρηχά ταψιά.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (35 γρ.) και τις πλάθουμε σε μπαλίτσες που μετά τους δίνουμε οβάλ σχήμα ή μισοφέγγαρο.
- Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά που ετοιμάσαμε, τους πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλο και τους ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν απαλό μπεζ χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν έντονα.
- Τους ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους μετακινήσουμε από το ταψί - όχι νωρίτερα γιατί διαλύονται.
- Όταν κρυώσουν εντελώς τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο που ρίχνουμε από βαποριζατέρ. Ύστερα τους παίρνουμε έναν - έναν και τους κυλάμε σε ζάχαρη άχνη ώστε να σκεπαστούν παντού.
- Τους αραδιάζουμε σε πιατέλες και τους κοσκινίζουμε ανά στρώση με επιπλέον άχνη ζάχαρη. Ίσως χρειαστεί να τους ζαχαρώσουμε και 3η φορά.
Ιωάννα Σταμούλου