Τα παλιά τα χρόνια οι νοικοκυρές έφτιαχναν κυδωνόπαστο μαζί με το γλυκό κουταλιού κυδώνι λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Εμείς μπορούμε να το φτιάξουμε όποτε θέλουμε, αρκεί τα κυδώνια να είναι στην εποχή τους, δηλαδή από το φθινόπωρο μέχρι τον Φλεβάρη.
Υλικά
- 4-5 κυδώνια
- 600 γρ. ζάχαρη + λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση
- 1 βανιλίνη
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
- λίγο μπράντι
- αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κυδωνόπαστο, πλένουμε καλά τα κυδώνια και τρίβουμε τη φλούδα τους με πετσέτα να φύγει το χνούδι, αν έχουν. Τα κόβουμε στα 4 και ύστερα σε μικρότερα κομμάτια (8 το κάθε κυδώνι) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια τους.
- Σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν αφαιρούμε με ευκολία τη φλούδα και τα κουκούτσια με τον πυρήνα τους και τα ζυγίζουμε. Πρέπει η καθαρή σάρκα να έχει καθαρό βάρος 1.100-1.200 γρ.
- Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τη ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και τη βανιλίνη και ξεκινάμε να βράζουμε το γλυκό ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ώστε να μην μας κολλήσει.
- Όταν το γλυκό αρχίσει να ξεκολλάει όπως ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, είναι έτοιμο. Αφαιρούμε την κανέλα και την αρμπαρόριζα και το αδειάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα ή σε φόρμα μακρόστενη. Το ισιώνουμε από πάνω με την παλάμη μας, βουτώντας τη σε λίγο μπράντι.
- Σε αυτό το σημείο στολίζουμε το κυδωνόπαστο, αν θέλουμε, με ασπρισμένα αμύγδαλα που μπήγουμε στην επιφάνειά του και ύστερα το αφήνουμε να στεγνώσει για μερικές ημέρες (έως 7-8) πριν το κόψουμε σε κομμάτια. Καλό είναι να το σκεπάσουμε με τούλι.
- Όταν πήξει καλά το γλυκό, τo κόβουμε σε φέτες ή κομμάτια της επιλογής μας, τα οποία αν θέλουμε κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και ύστερα τυλίγουμε σε κομμάτια ζελατίνης ή σε σελοφάν για να παραμείνουν ζουμερά. Διατηρείται εκτός ψυγείου για μερικές εβδομάδες κι ακόμη περισσότερο στο ψυγείο.
- Αν το αφήσουμε να τραβήξει καλά, μετά μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτές φετούλες και να τις απολαύσουμε πάνω σε βουτυρωμένες φέτες ψωμιού ή να τις προσθέσουμε ακόμη και σε ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά. Είναι η τέλεια συνοδεία!
Ιωάννα Σταμούλου